Melaka dipilih sebagai finalis ‘We Love Cities’ peringkat global

Melaka dipilih sebagai finalis ‘We Love Cities’ peringkat global

MELAKA, 23 Sept — Usaha Majlis Bandaraya Melaka Bersejarah (MBMB) mengamalkan pelbagai inisiatif hijau ke arah bandar raya sejahtera dan mampan membuahkan hasil apabila Melaka telah dipilih sebagai finalis bagi kempen ‘We Love Cities’ di peringkat global.

Exco Perumahan, Kerajaan Tempatan dan Alam Sekitar negeri Datuk Seri Abdul Ghafar Atan berkata Melaka terpilih ke peringkat global susulan negeri itu dianugerahkan sebagai pemenang ‘One Planet City Challenge’ (OPCC) peringkat kebangsaan kali kedua oleh Tabung Hidupan Liar Sedunia (WWF), baru-baru ini.

Menurut beliau, Melaka merupakan antara 56 bandar raya di dunia yang terpilih dan antara negara lain yang terlibat pada peringkat akhir kempen ‘We Love Cities’ ialah Korea Selatan, Perancis, Norway, Kanada dan Turki.

“Melaka sebelum ini, pernah mewakili Malaysia ke peringkat akhir pada kempen sama di San Francisco, Amerika Syarikat pada 2018 dan kerajaan negeri menyeru kepada semua rakyat Malaysia agar memberi sokongan padu serta bersama-sama mengambil bahagian dalam kempen ini.

“Melalui kempen ‘We Love Cities’ kerajaan negeri berharap orang ramai dapat mengundi Melaka supaya dinobatkan sebagai ‘global winner’ dan seterusnya menempa nama di persada antarabangsa,” katanya pada sidang media kempen berkenaan di sini, hari ini.

Beliau berkata melalui kempen ini, kerajaan negeri melalui MBMB telah mengatur satu pasukan khas untuk mendapatkan pandangan orang awam meliputi aspek perkhidmatan bandar raya antaranya pengangkutan, penjanaan tenaga, reka bentuk bangunan dan bahan buangan.

Katanya, undian yang dibuka bermula 14 Sept lepas dan akan berakhir pada 11 Okt ini boleh dibuat melalui pautan welovecities.org/melaka dan maklumat lanjut boleh didapati dalam laman web MBMB iaitu www.mbmb.gov.my atau Facebook rasmi MBMB.

Kempen ‘We Love Cities’ adalah inisiatif WWF sejak 2013 dan sehingga kini sebanyak 150 bandar telah mengambil bahagian dalam kempen berkenaan.

— BERNAMA

CATEGORIES
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )