Melayu perlu teroka, jadi pemain industri baharu – Pensyarah

Melayu perlu teroka, jadi pemain industri baharu – Pensyarah

KUALA LUMPUR,. Orang Melayu perlu meneroka industri baharu dan menimba pengalaman dalam sektor berkenaan bagi mengubah nasib kaum itu seperti yang dilakukan oleh rakyat Korea Selatan sejak sekian lama.

Penganalisis politik Universiti Utara Malaysia (UUM), Prof Dr Mohd Azizuddin Mohd Sani berpendapat ketika ini pelan yang strategik diperlukan untuk membawa kaum itu supaya lebih berpendidikan dalam industri baharu.

“Kita makin ketinggalan berbanding negara maju lain contohnya Korea (Korea Selatan), masa dahulu kita (Malaysia) lebih maju dari Korea tapi sekarang Korea tinggalkan kita.

“Ya, mereka (Korea Selatan) memang berusaha meneroka teknologi terkini dan mempelajari serta menjadi pemain kepada industri tersebut. Jadi, kena ada agenda (seumpama) itu dalam orang Melayu dan dibantu dengan dasar yang betul,” katanya.

Terdahulu hari ini dalam Kongres Maruah Melayu, Tun Dr Mahathir Mohamad berkata, hanya Melayu yang boleh memulihkan maruah mereka sendiri tanpa mengharapkan orang lain untuk melakukannya dalam mengatasi isu maruah Melayu yang sering dipandang hina di negara sendiri.

Menurut Perdana Menteri, kerajaan dengan sendirinya walaupun dipimpin oleh Melayu, tidak boleh memulihkan maruah Melayu sekiranya kaum itu tidak mahu berusaha untuk mengubah nasib mereka.

Dalam pada itu, Pensyarah Fakulti Ekologi Manusia Universiti Putra Malaysia (UPM) Prof Dr Jayum Jawan berpendapat bahawa orang Melayu (dan Bumiputera) perlu sentiasa menyediakan diri mereka untuk bersaing secara bebas tanpa bantuan dan melakukannya atas kemampuan diri.

Beliau menjelaskan, persaingan ekonomi bagi orang Melayu bukanlah semata-mata dengan kaum lain dan sekadar dalam negara memandangkan dunia global tidak mengira siapa dan tidak akan menunggu Melayu dan Bumiputera.

“Persaingan dalam zaman dunia tanpa sempadan ialah di peringkat global, di mana hasil dan keuntungan adalah lebih besar, pasaran dan permintaan barangan juga besar serta tiada had.

“Itu patut dijadikan medan perebutan, persaingan dan bukan dalam Malaysia yang amat kecil,” katanya ketika diminta mengulas berhubung kenyataan Dr Mahathir berhubung kegagalan orang Melayu merebut peluang yang ada menyebabkan orang asing mengambil peluang tersebut dan memajukan diri mereka sehingga menjadi kaya di negara ini.

Menteri Belia dan Sukan Syed Saddiq Syed Abdul Rahman pula berkata walaupun amanat Perdana Menteri pada Kongres Maruah Melayu kedengaran perit, namun ia harus diambil secara positif.

“Generasi muda orang Melayu perlu membuktikan mereka mampu berjaya sekaligus memperbaiki tahap kehidupan mereka.

“Anggaplah ucapan Tun Dr Mahathir itu sebagai cabaran untuk kita berubah terutamanya bagi generasi muda. Kita perlu buktikan bahawa kita bukan lemah dan mampu berjaya seperti bangsa lain,” katanya ketika diminta mengulas ucapan Dr Mahathir selepas kongres berkenaan.

Dalam pada itu, anggota jawatankuasa PAS Pusat, Nik Mohamad Abduh Nik Abdul Aziz menyokong ucapan Dr Mahathir yang menyatakan kegagalan kaum Melayu adalah disebabkan sikap mereka sendiri.

Kaum Melayu juga dilihat tidak menggunakan asas agama sebagai pendorong untuk mereka berubah ke arah yang lebih baik, katanya.

Kongres Maruah Melayu anjuran empat universiti – Universiti Malaya, Universiti Pendidikan Sultan Idris, Universiti Putra Malaysia dan Universiti Teknologi Mara bertujuan membincang serta mencari penyelesaian masalah orang Melayu.

— BERNAMA

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)