Menguruskan hutang & defisit dengan memotong cukai

Menguruskan hutang & defisit dengan memotong cukai

Oleh Jason Loh

Sebagaimana yang sedia ada, Pemerkasa Plus hanya menyediakan suntikan fiskal langsung RM5 bilion sementara selebihnya, iaitu, RM35 bilion adalah moratorium pinjaman, pinjaman, penangguhan, pengecualian cukai, potongan utiliti, dan lain-lain. Pemerintah kini menekankan keadaan fiskal yang mencabar.

Bukan sukar untuk memahami kenapa situasi ini berlaku.

Tahap hutang yang tinggi menjadikan pemerintah terdedah kepada serangan politik. Pemerintah sebelumnya mensensasikan hutang negara sebagai isu hangat.

Untuk memastikan hutang dan defisit “lebih terkawal”, potongan cukai atau revolusi percukaian harus menjadi agenda fiskal pemerintah seterusnya.

Pertama sekali, kekangan fiskal dapat dengan mudah “dielakkan” kerana ianya ditetapkan/dibebankan sendiri. Pemerintah hanya memerlukan kehendak politik untuk melakukannya. Menaikkan siling hutang negara kepada 65% tidak semestinya ia akan dihabis gunakan pemerintah.

Tetapi, ini membenarkan sedikit ruang bernafas sehingga, jika perlu, pinjaman pemerintah dapat melintasi ambang 60% – hingga mungkin paling banyak pun pada 62% – untuk memastikan impak defisit yang diharapkan. Paras defisit pun sudah dijangka melebihi 6.1%.

“Melunaskan” hutang dan mengurangkan siling hutang kembali ke 60% boleh berlaku kemudian sebagai sebahagian dari “konsolidasi fiskal”.

Pemerintah boleh “menjimatkan” kemampuan fiskalnya untuk kitaran berikutnya, misalnya Pemerkasa Plus 2.0. Atau selaras dengan penamatan Darurat yang telah dijadualkan dalam bulan Ogos.

Sekarang kita bertumpu kepada agenda potongan cukai sebagai sebahagian dari “peralihan hahatuju” pengurusan dasar fiskal (seperti yang diusulkan dalam artikel Penyelidikan EMIR, “Lihat kepada digitalisasi sebagai sumber pendapatan baru”, Jun 2, 2020).

Dasar fiskal secara amnya boleh dibahagikan kepada perbelanjaan dan pemotongan cukai. Selama ini, tumpuan telah diberikan kepada yang pertama.

Sekarang masanya untuk “membawa masuk” yang kedua – dengan melaksanakan skema radikal untuk cukai korporat dan pendapatan secara keseluruhan. Garis masa dicadangkan berlangsung selama dua tahun bermula dengan tahun fiskal 2021-2022 – dengan kemungkinan pembaharuan untuk satu tahun lagi.

Ianya akan melampaui pemotongan cukai Bajet 2021 yang sangat sederhana, misalnya, satu peratus untuk kumpulan pendapatan bercukai RM50,001 hingga RM70,000 – dari 14% hingga 13% untuk tahun taksiran 2021.

Ini tidak bermaksud tahap hutang dan defisit tidak akan meningkat. Tetapi tekanan dan bebanan akan berkurangan – sehingga tahap tidak perlu meningkat lebih tinggi daripada jika tiada pemotongan cukai yang berlaku.

Jika potongan cukai berjumlah RM50 bilion setahun, misalnya, maka pinjaman pemerintah mampu dikurangkan dengan kadar sama (ringgit untuk ringgit) walaupun tahun ini lebih tinggi dari sebelumnya.

Khususnya, cukai pendapatan korporat harus dikurangkan dari 24% sehingga antara 18% -20%, secara keseluruhan.

Sektor pelancongan harus diberikan cukai sifar selama dua tahun.

Dan ambang cukai jualan dan perkhidmatan (SST) untuk pengusaha pelancongan harus dinaikkan dari RM500,000 menjadi RM1.5 juta, seperti yang disarankan Persatuan Hotel Bajet & Perniagaan Malaysia (MyBHA).

Cukai pendapatan harus dikurangkan sebanyak 50% secara keseluruhannya – daripada jadual progresif 0% hingga 30% – kecuali mereka yang berpendapatan RM300,001 dan ke atas, misalnya.

Pemotongan cukai juga prihatin terhadap kesan lain daripada Covid-19, iaitu pada tahap ekonomi mikro – pemotongan gaji.

Walaupun inflasi utama relatif stabil (bersamaan dengan inflasi dasar) – kadang-kala “disekat” episod deflasi atau lonjakan inflasi tidak berterusan didorong kenaikan kos (contohnya, kenaikan harga komoditi, kesesakan rantaian bekalan), pemotongan cukai secara automatik akan menyesuaikan semula kurungan pendapatan pembayar cukai dalam bentuk “drag fiskal” terbalik.

Pakar cukai telah menggesa agar pemerintah memberikan pemotongan cukai kepada M40 (lihat “Bajet 2021: Pengurangan cukai untuk M40 tepat pada masanya, namun lebih banyak yang dapat dilakukan”, The Edge, Nov 16, 2020).

Pada masa yang sama, pemerintah harus memperkenalkan cukai keuntungan modal (CGT) – misalnya, untuk dividen berjumlah RM1 juta ke atas.

Forum Ekonomi Dunia (WEF) dalam laporannya, “Membangun Kembali Dengan Lebih Luas: Jalur Dasar untuk Transformasi Ekonomi” (Jun 2021) telah mengesyorkan supaya beban cukai dipindahkan kepada golongan berpendapatan tinggi sebagai sebahagian daripada pembaharuan sistem percukaian untuk mengimbangi apa yang dikatakan sebagai pemulihan-K, iaitu di mana pemulihan hanya menguntungkan segmen ekonomi tertentu.

Secara keseluruhan, revolusi cukai tidak hanya akan memasukkan lebih banyak wang tunai ke dalam poket M40 yang membolehkan mereka membelanjakan dengan lebih banyak. Ini juga akan mengurangkan keperluan untuk bergantung pada pengeluaran i-Sinar daripada Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP).

Hasil cukai yang dilepaskan tidak menjadi masalah – kerana ini dapat “dikembalikan” kemudian. Cukai dapat difahami sebagai memainkan peranan dalam mengaturkan dinamika penawaran dan permintaan dalam ekonomi. Apabila ekonomi berisiko mencapai tahap “terlalu panas”, pemerintah boleh selalunya memperkenalkan semula kenaikan cukai a) sedikit demi sedikit; b) kembali ke tahap masa kini; atau c) menghampiri tahap masa kini.

 

 

Jason Loh Seong Wei merupakan Ketua Bahagian Sosial, Perundangan dan Hak Asasi di EMIR Research.

 

CATEGORIES
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)