MoU janjikan masa depan lebih baik untuk artis Malaysia, Indonesia

MoU janjikan masa depan lebih baik untuk artis Malaysia, Indonesia

JAKARTA,. Persatuan Seniman Malaysia (Karyawan) dan Persekutuan Pemuzik Indonesia (FESMI) menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) untuk bersama-sama menggalakkan pertumbuhan industri muzik di kedua-dua negara.

Majlis menandatangani perjanjian di MW Music Studio pada Jumaat lepas bakal membuka laluan ke arah lebih banyak kerjasama serta pertukaran idea dan artis, menurut Karyawan dalam satu kenyataan.

MoU itu adalah hasil perbincangan antara presidennya Datuk Freddie Fernandez dan presiden FESMI Candra Darusman susulan insiden baru-baru ini yang menyaksikan sebuah kumpulan muzik Indonesia berdepan beberapa masalah dengan seorang promoter.

Pada asasnya, Candra berkata kerjasama ini akan meningkatkan persefahaman dan persahabatan antara badan muzik kedua-dua negara, di samping mewujudkan lebih banyak peluang untuk artis membuat persembahan di negara masing-masing.

“Sudah tentu, kami juga akan membantu dalam masalah yang mungkin timbul antara artis dan promoter atau sebarang isu lain yang mungkin mereka hadapi semasa lawatan,” katanya.

Freddie menegaskan bahawa artis kedua-dua negara telah memasuki dan meraih populariti dalam pasaran muzik masing-masing sejak bertahun-tahun.

Artis Malaysia seperti Datuk Seri Siti Nurhaliza, Search, Exist, Slam dan Iklim sangat popular di Indonesia, manakala terdapat banyak band dan artis Indonesia termasuk Rossa, Krisdayanti, Sheila on 7, Dewa dan ramai lagi yang menjadi sebutan ramai di Malaysia.

“Kerjasama ini akan memastikan lebih ramai artis diberi peluang untuk memanfaatkan hubungan harmoni antara industri muzik kedua-dua negara yang telah diwujudkan hasil daripada ini,” katanya.

Kedua-dua organisasi juga merancang untuk bekerjasama dalam bidang hak cipta dan memastikan hak harta intelek artis diberi perlindungan dan sebarang royalti yang terhutang kepada setiap negara diserahkan kepada organisasi hak cipta masing-masing.

Karyawan dan FESMI malah memulakan perbincangan mengenai pertukaran artis dan kemungkinan festival muzik untuk mempromosi artis dan pemuzik masing-masing.

“Ia adalah langkah yang tepat pada masanya memandangkan perkembangan baharu dalam bidang muzik dan penggunaan teknologi dan media baharu yang semakin berkembang dalam mempromosi muzik artis di seluruh dunia dan artis kini boleh menjangkakan lebih banyak perkara menarik akan berlaku pada masa akan datang,” kata Freddie.

Artis yang berminat mencipta pasaran baharu untuk muzik mereka akan digalakkan bekerjasama dengan organisasi bagi mengatur pertunjukan, konsert, promosi dan liputan media semasa lawatan mereka.

“Ini akan menjadi petanda baik untuk bintang masa depan mengembangkan kerjaya mereka dan mencipta nama di peringkat antarabangsa,” kata Candra.

— BERNAMA

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)