Musim MotoGP tamat di Portugal

Musim MotoGP tamat di Portugal

PARIS,. MotoGP mengumumkan hari ini bahawa musim yang terganggu akibat COVID-19 akan ditamatkan di Grand Prix Portugal dekat Portimao pada hujung minggu 20-22 November.

Penunggang pasukan satelit Yamaha, Fabio Quartararo mengetuai kedudukan keseluruhan yang dijadual dan ditanggguhkan membabitkan hanya tiga perlumbaan di Eropah kerana penularan COVID-19.

“Saya sangat bangga yang MotoGP akan kembali ke negara saya lapan tahun selepas Grand Prix terakhir, yang akan berlangsung di Circuito do Estoril pada Mei 2012,” kata Presiden Persekutuan Permotoran Antarabangsa, Jorge Viegas dalam satu kenyataan.

“Saya berterima kasih kepada Dorna, Autodromo Internacional do Algarve dan Persekutuan Permotoran Portugal kerana berjaya mengikut peraturan ditetapkan bagi penganjuran acara final Kejohanan Dunia FIM 2020 di Portugal,” katanya.

Perlumbaan itu akan memberikan Miguel Oliveira, yang berkedudukan ke-12 keseluruhan menjelang Grand Prix Austria hujung minggu ini peluang berlumba di laman sendiri.

“Ia impian menjadi kenyataan buat saya. Saya berlumba di situ dua tahun lalu dalam kejohanan dunia, setahun dalam 125 dan sekali dalam Moto3, ia tempat yang sangat istimewa,” kata pelumba tunggal Portugal itu dalam MotoGP. – AFP

“It’s a special feeling to race in my home country. The fact that it’s the last race is unbelievable, I’ll go flat out and give it my all,” he added.

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )