Najib masih Ahli Parlimen Pekan

Najib masih Ahli Parlimen Pekan

KUALA LUMPUR,. Bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak masih lagi Ahli Parlimen Pekan, kata Yang Dipertua Dewan Rakyat Tan Sri Azhar Azizan Harun.

Beliau berkata ini memandangkan petisyen pengampunan telah difailkan Najib di bawah Perkara 42 Perlembagaan Persekutuan pada Jumaat lepas (2 Sept), iaitu dalam tempoh 14 hari dari tarikh keputusan Mahkamah Persekutuan.

“Maka kuat kuasa kehilangan kelayakan beliau sebagai Ahli Parlimen hanya akan bermula sebaik sahaja petisyen pengampunan itu dibereskan (sekiranya petisyen itu ditolak).

“Ini bermakna status Yang Berhormat Datuk Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak sebagai Ahli Parlimen Pekan pada masa ini tidak berubah dan akan hanya dimuktamadkan apabila petisyen pengampunan itu dibereskan,” katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Azhar berkata beliau telah menerima serahan dokumen meliputi salinan permohonan pengampunan Najib di bawah Perkara 42 Perlembagaan Persekutuan pada 1 Sept; salinan surat daripada Tetuan Shafee & Co bertarikh 1 Sept yang melampirkan permohonan pengampunan yang diaku-terima oleh Ketua Pengarah Bahagian Hal Ehwal Undang-Undang, Jabatan Perdana Menteri pada 2 Sept.

Selain itu, turut diterima adalah salinan Perintah Jenayah termeterai masing-masing bagi kes rayuan Najib di Mahkamah Persekutuan bertarikh 23 Ogos lepas.

Azhar juga mengambil maklum bahawa rayuan jenayah Ahli Parlimen Pekan itu ditolak Mahkamah Persekutuan.

“Mengikut Perkara 48(1)(e) Perlembagaan Persekutuan, mana-mana Ahli Parlimen yang disabitkan atas kesalahan oleh mahkamah di Persekutuan dan dihukum penjara untuk tidak kurang dari setahun atau didenda sebanyak tidak kurang dari RM2,000 akan hilang kelayakan sebagai seorang Ahli Parlimen.

“Kuat kuasa Perkara 48(1)(e) Perlembagaan Persekutuan adalah tertakluk kepada peruntukan Perkara 48(4) dan Perkara 53(2). Dalam hal ini, Perkara 48(4)(c) memperuntukkan bahawa sekiranya satu petisyen pengampunan difailkan oleh Ahli Parlimen yang berkenaan dalam masa 14 hari dari tarikh rayuan diputuskan, kehilangan kelayakan Ahli Parlimen berkenaan hanya akan berkuat kuasa sebaik sahaja petisyen pengampunan dibereskan (sekiranya petisyen ditolak),” katanya.

Mahkamah Persekutuan pada 23 Ogos lepas mengekalkan sabitan dan hukuman penjara 12 tahun serta denda RM210 juta ke atas Najib kerana menyeleweng dana SRC International Sdn Bhd berjumlah RM42 juta.

Pada 28 Julai 2020, Hakim Mahkamah Tinggi Datuk Mohd Nazlan Mohd Ghazali, yang kini Hakim Mahkamah Rayuan, menjatuhkan hukuman penjara 10 tahun ke atas Najib bagi setiap tiga pertuduhan pecah amanah jenayah serta tiga pertuduhan pengubahan wang haram dan penjara 12 tahun serta denda RM210 juta (jika gagal bayar, penjara lima tahun) bagi pertuduhan menyalahgunakan kedudukan.

Bagaimanapun, Najib hanya perlu menjalani hukuman penjara 12 tahun kerana hakim mengarahkan semua hukuman penjara berjalan serentak.

— BERNAMA

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )