Nama pemandu e-hailing, penunggang p-hailing dikumpul bagi tujuan vaksinasi

Nama pemandu e-hailing, penunggang p-hailing dikumpul bagi tujuan vaksinasi

KUALA LUMPUR,. Agensi-agensi di bawah Kementerian Pengangkutan diarahkan untuk mengumpulkan nama pemandu e-hailing dan penunggang p-hailing di negara ini bagi tujuan vaksinasi, kata Menteri Pengangkutan Datuk Seri Dr Wee Ka Siong.

Wee berkata sebagai sebahagian daripada anggota perkhidmatan barisan hadapan, mereka juga perlu diberi keutamaan dalam pemberian vaksin bagi memastikan keselamatan pemandu, penunggang dan pelanggan.

“Satu perjumpaan maya telah diadakan hari ini dengan pihak pengurusan syarikat Grab bagi membincangkan progres pemberian vaksin ke atas pemandu e-hailing dan penunggang p-hailing. Sekitar 100,000 pemandu e-hailing dan 50,000 penunggang p-hailing berkhidmat dengan Grab sekarang.

“Telah diumumkan, proses penjadualan pemberian vaksin bagi pemandu teksi, e-hailing dan penunggang p-hailing sudahpun bermula, dengan kumpulan pertama yang bakal menerima vaksin melibatkan 41,488 pemandu teksi dan e-hailing serta 11,527 penunggang p-hailing,” katanya menerusi hantaran di Facebooknya, malam tadi.

Katanya beliau memahami sepanjang tempoh pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), sektor pengangkutan merupakan perkhidmatan perlu yang terus beroperasi 24 jam sehari dalam memastikan kelangsungan hidup rakyat selain juga memastikan pergerakan barangan dan penumpang tidak terjejas.

Wee berkata Kementerian Pengangkutan juga bekerjasama rapat dengan Badan Bertindak Imunisasi COVID-19 (CITF) dalam usaha mencapai imuniti kelompok seawal mungkin.

“Saya berharap dengan adanya kerjasama semua pihak, pemandu kenderaan awam di bawah jagaan Kementerian Pengangkutan akan dapat menerima vaksin mereka selewat-lewatnya pada penghujung bulan Ogos nanti,” katanya.

— BERNAMA

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)