NGO saran Hutan Simpan Tanjung Tuan dijadikan hutan pelancongan, pendidikan

NGO saran Hutan Simpan Tanjung Tuan dijadikan hutan pelancongan, pendidikan

MELAKA,. Hutan Simpan Tanjung Tuan, Alor Gajah dicadangkan untuk dijadikan sebagai hutan pelancongan dan pendidikan dalam usaha memastikan alam semula jadi di kawasan itu kekal terpelihara.

Presiden Pencinta Alam Malaysia (MNS) Prof Dr Ahmad Ismail berkata kombinasi hutan hujan tropika dan paya bakau menjadikan Tanjung Tuan sangat unik, selain merupakan lokasi penting bagi aktiviti memerhati burung di negara ini.

Beliau berkata hutan seluas 607,000 meter persegi itu telah diiktiraf sebagai kawasan penting burung dan kepelbagaian biologi, selain sebagai tempat penting burung pemangsa oleh pertubuhan antarabangsa.

Justeru, katanya, ia wajar diberikan perhatian dan seluruh rakyat Malaysia patut melindungi kawasan itu serta memerlukan pengurusan yang baik.

“Hutan hujan di darat dan hutan bakau di persisiran pantai Tanjung Tuan ini mesti disimpan untuk kepentingan ekologi, pendidikan, penyelidikan dan ekopelancongan untuk masa generasi akan datang,” katanya dalam satu kenyataan di sini pada Ahad.

Ahmad berkata Hutan Simpan Tanjung Tuan adalah antara kawasan hutan hujan pantai yang masih wujud di pantai barat Semenanjung Tanah Melayu dan diwartakan sebagai hutan simpan, santuari hidupan liar dan kawasan larangan menangkap ikan, selain merupakan kawasan bersejarah kerana rumah apinya yang dibina sekitar 1528 dan 1529 oleh Portugis.

“Bagi kawasan hutan bakau pula, kemudahan asas untuk aktiviti pendidikan, penyelidikan dan ekopelancongan boleh disediakan dengan kemudahan seperti laluan pelantar yang tidak mengganggu hutan bakau,” katanya.

Dalam pada itu beliau berkata sempena Hari Alam Sekitar peringkat negeri pada Sabtu lepas, sebanyak 100 anak pokok bakau kurap, 100 anak bakau minyak dan 400 anak benih pokok bakau kurap telah ditanam di hutan simpan itu, yang antara lain bertujuan memulihkan ekosistem paya bakau di Tanjung Tuan yang musnah akibat kejadian tumpahan minyak pada 2020.

— BERNAMA

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )