Osimhen mengulangi pencapaian Salah, Eto’o, Weah

Osimhen mengulangi pencapaian Salah, Eto’o, Weah

VICTOR OSIMHEN menyamai pencapaian Serie A Mohamed Salah, Samuel Eto’o dan George Weah apabila dua gol penyerang itu memastikan kemenangan 2-1 Napoli ke atas Udinese.

Gol separuh masa pertama Gerard Deulofeu memberikan Udinese pendahuluan di Stadium Diego Armando Maradona, sebelum Osimhen menjadi tumpuan selepas rehat.

Itu bukan sahaja mengekalkan Napoli, sekurang-kurangnya buat sementara waktu, setanding dengan pendahulu Milan, tetapi dua gol itu adalah yang ke-11 untuk kempen di Serie A.

Ia menjadikan Osimhen pemain Nigeria pertama yang mencapai dua angka dalam dua musim Serie A berturut-turut, manakala dia hanya orang Afrika keempat yang mencapai kejayaan dalam liga utama Itali, selepas Weah untuk Milan, Eto’o untuk Inter dan Salah untuk Roma.

Pemain berusia 23 tahun itu melabelkan kemenangan itu penting dalam pemburuan Scudetto pertama Napoli sejak musim 1989-90.

“Suasananya menakjubkan. Kami mempunyai reaksi yang baik selepas separuh masa pertama. Ia penting untuk menang dan saya berterima kasih kepada penyokong atas sokongan mereka,” katanya kepada DAZN.

“Kami harus percaya kami boleh memenangi liga. Masih ada lapan perlawanan dan kami perlu meneruskan seperti ini.”

Napoli akan berusaha untuk meneruskan caj kejuaraan mereka selepas rehat antarabangsa apabila mereka melawat empat pemburu terbaik Atalanta.

-astro-pasir

CATEGORIES
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)