Padi pulut: Kerajaan beri tumpuan penyediaan infrastruktur

Padi pulut: Kerajaan beri tumpuan penyediaan infrastruktur

LANGKAWI,. Kerajaan akan memberi tumpuan kepada penyediaan kemudahan infrastruktur yang diperlukan berbanding pemberian wang tunai bagi menjayakan pelaksanaan projek padi pulut di pulau ini.

Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad berkata pelaksanaan projek itu adalah langkah kerajaan membantu rakyat menambah pendapatan berbanding memberi subsidi.

“Kerajaan akan sediakan kemudahan dan tidak begitu banyak memberi wang, tetapi kemudahan mungkin seperti buat parit (tali air) dan sebagainya itu akan menjadi tanggungjawab kerajaan. Mereka yang menyertai projek pula akan dapat tambahan pendapatan.

“Kita lebih selesa dengan meningkatkan pendapatan rakyat Malaysia daripada memberi subsidi sepanjang masa. Mereka berupaya menambah pendapatan menerusi latihan dan sedikit infrastruktur yang disediakan kerajaan,” katanya pada sidang media selepas menghadiri taklimat pembangunan Langkawi di sini hari ini.

Yang turut hadir Ketua Pegawai Eksekutif Lembaga Pembangunan Langkawi (LADA) Dr Hezri Adnan, Pegawai Daerah Langkawi Muhammad Arof Darus dan Yang Dipertua Majlis Perbandaran Langkawi Bandaraya Pelancongan Radzuan Osman.

Menerusi Belanjawan 2020 bertemakan ‘Pertumbuhan dan Keberhasilan Saksama Ke Arah Kemakmuran Bersama’, kerajaan akan memperuntukkan RM30 juta untuk penghasilan beras pulut di Pulau Langkawi yang dijangka memberi manfaat kepada 1,200 petani.

Mengulas mengenai pembangunan Langkawi, Dr Mahathir berkata dalam taklimat hampir dua jam itu beliau dimaklumkan mengenai kemajuan pulau peranginan bebas cukai ini.

Dr Mahathir, yang juga Ahli Parlimen Langkawi, berkata dalam taklimat itu beliau turut dimaklumkan mengenai pulau ini yang kini menjadi antara 10 pulau di dunia yang menjadi tumpuan pelancong.

“Ada cadangan supaya Langkawi dibersihkan daripada pencemaran akibat kereta. Kita nak kurangkan kereta yang menggunakan petrol supaya diganti dengan kereta hybrid manakala bas ditukar kepada bas elektrik untuk menjadikan Langkawi sebuah tempat bersih yang boleh menarik pelancong,” katanya.

— BERNAMA

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)