Pakistan promosi sektor pelancongan untuk jana pendapatan, tangani isu pengangguran – PM

Pakistan promosi sektor pelancongan untuk jana pendapatan, tangani isu pengangguran – PM

ISLAMABAD,. Perdana Menteri Pakistan Imran Khan berkata negara kini mempromosi sektor pelancongan bagi menjana pendapatan dan menangani masalah pengangguran yang dihadapi negara, lapor agensi berita Xinhua, memetik kenyataan oleh pejabat Perdana Menteri.

Mempengerusikan mesyuarat Jawatankuasa Penyelarasan Nasional Pelancongan, perdana menteri berkata mereka mahu memperkenalkan sisi lain negara dan memanfaatkan potensi sektor pelancongan yang sangat penting, menurut kenyataan rasmi itu pada Khamis.

Pakistan mempunyai zon iklim yang berbeza dan banyak tempat pelancongan yang belum dimanfaatkan untuk dipromosi dan ditunjukkan kepada dunia, kata Khan, sambil menambah pentadbirannya fokus pada ekopelancongan bagi memastikan pemuliharaan alam sekitar di samping menguruskan tempat-tempat pelancongan.

Menurutnya, Kerajaan Persekutuan akan memberikan segala kemungkinan kemudahan kepada pentadbir wilayah untuk membangun dan mempromosi sektor pelancongan di negara ini.

Bercakap pada pertemuan itu, Pembantu Khas Perdana Menteri untuk Luar Negara Syed Zulfiqar Abbas Bukhari mengatakan banyak usaha sedang dilaksanakan untuk pembangunan pelancongan; dan dalam hal ini, pemetaan geo semua lokasi pelancongan yang ada dan berpotensi sedang dilakukan.

Pegawai itu turut menyampaikan Pelan Pembangunan Pelancongan 2020-21 termasuk pengembangan keupayaan sumber daya manusia, penyediaan rancangan induk untuk 40 lokasi, tujuh taman tema, pembangunan 60 laman web baharu, Piawaian Nasional dan Pensijilan untuk perkhidmatan berkualiti kepada pelancong dan 30 kebolehlaksanaan piawaian antarabangsa, tambah kenyataan itu.

Khan dan parti pemerintahnya Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI) telah meletakkan promosi sektor pelancongan sebagai salah satu tujuan utama untuk peningkatan ekonomi negara, dan dalam hal ini beberapa langkah telah diambil termasuk penambahbaikan Perbadanan Pembangunan Pelancongan Pakistan, melonggarkan sekatan visa untuk pelancong asing, mempromosi dan memasarkan sektor ini di platform media sosial, dan menugaskan semua kedutaan Pakistan di seluruh dunia untuk menganjurkan acara bagi menggalakkan orang mengunjungi Pakistan.

— BERNAMA

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )