Pelajari bahasa isyarat, mudah komunikasi dengan OKU pendengaran

Pelajari bahasa isyarat, mudah komunikasi dengan OKU pendengaran

JOHOR BAHRU,. Masyarakat di negeri ini disaran agar mempelajari dan menguasai bahasa isyarat bagi memudahkan komunikasi dengan golongan orang kurang upaya (OKU) pendengaran.

Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat Johor Liow Cai Tung berkata selain menjadi ejen pemudah cara untuk menyantuni golongan istimewa itu, ia sekali gus dapat mengatasi isu kekurangan jurubahasa untuk bahasa isyarat dan selain melihatnya sebagai peluang pekerjaan.
Dalam masa yang sama, beberapa inisiatif juga dijalankan kerajaan negeri sebagai usaha menyantuni golongan tersebut.

“Kursus Asas Bahasa Isyarat Malaysia (KABIM) oleh kerajaan negeri di bawah Yayasan Pembangunan Keluarga Darul Ta’zim (YPKDT) pada tahun lepas disertai 40 orang kalangan jabatan dan agensi kerajaan bagi memantapkan barisan hadapan jabatan kerajaan.
“Kesemua mereka ini saya harap dapat terus ke peringkat seterusnya untuk meningkatkan kemahiran mereka,” katanya kepada pemberita selepas hadir ke majlis penyerahan replika cek dan majlis ramah mesra sempena Tahun Baru Cina Persatuan Orang Pekak Johor (SDJO) di Jalan Yahya Awal, di sini, pada Ahad.

Dalam majlis tersebut, Liow turut menyampaikan replika cek bernilai RM10,000 kepada Presiden SDJO Mohd Yazid Bain bagi digunakan untuk kelengkapan peralatan pejabat SDJO.

Sehingga kini, SDJO mempunyai 1,200 ahli yang berdaftar dengan seorang jurubahasa Muhammad Nasrullah Kadiron yang bertindak sebagai Pegawai Perhubungan Komuniti Pekak Johor.

— BERNAMA

CATEGORIES
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )