Pelancong domestik penyumbang terbesar pelancongan Pahang

Pelancong domestik penyumbang terbesar pelancongan Pahang

KUANTAN,. Pelancong domestik menjadi penyumbang terbesar kepada industri pelancongan Pahang dengan kehadiran 9.71 juta orang pada tahun lepas, kata Pengerusi Jawatankuasa Perpaduan, Pelancongan dan Kebudayaan negeri Leong Yu Man.

Beliau berkata Tourism Pahang, dalam usaha menarik lebih ramai pelancong domestik bagi mencapai sasaran kehadiran 13 juta pelancong tahun ini, kini giat memperkasakan promosi di platform media sosial.

“Ini berdasarkan dapatan Data Tinjauan Pelancongan Domestik 2021 yang menunjukkan majoriti pelancong domestik ke Pahang adalah mereka yang berusia antara 25 hingga 39 tahun iaitu golongan aktif pengguna media sosial.

“Jadi, wajar untuk kita memperkasakan promosi di platform media sosial yang bukan hanya menarik minat pelancong domestik, tetapi juga dapat diperluaskan kepada pengguna media sosial luar negara,” katanya menerusi kenyataan di sini semalam.

Bagi tujuan itu, Leong berkata Tourism Pahang akan melaksanakan Latihan Media Milenium 2023 dengan kerjasama syarikat penyedia latihan Volt On Sdn Bhd bagi memastikan promosi pelancongan negeri itu dijalankan secara strategik.

Inisiatif julung kali itu menyasarkan untuk melahirkan lebih 100 pengurus media sosial profesional dalam kalangan peserta industri pelancongan Pahang dengan memfokus kepada kumpulan industri pelancongan tanah tinggi, kembara dan semula jadi, serta pantai dan pulau.

Pendaftarannya kini dibuka kepada komuniti industri pelancongan dengan maklumat lanjut di www.volton.my atau e-mel [email protected].

— BERNAMA

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )