Pendakwa mohon penjara seumur hidup remaja AS dituduh bunuh polis

Pendakwa mohon penjara seumur hidup remaja AS dituduh bunuh polis

ROM: Kelmarin pihak pendakwa raya Itali memohon hukuman seumur hidup bagi satu pasangan remaja AS dituduh telah membunuh seorang anggota polis Itali pada dua tahun lepas ketika sedang bercuti di Rom.

Anggota polis Mario Cerciello Rega, 35, meninggal dunia akibat tikaman pisau pada Julai 2019 selepas beliau dan seorang rakan setugasnya, kedua-dua mereka berpakaian preman, berdepan satu konfrontasi pada waktu malam dengan Finnegal Lee Elder dan Gabriel Natale-Hjorth.

Elder telah mengaku menikam Cerciello beberapa kali dengan sebilah pisau perang sepanjang lapan inci, namun telah menyatakan dia dan Natale-Hjorth telah diserbu oleh anggota polis yang mereka anggap sebagai pengedar dadah.

“Ia adalah satu serangan, satu serangan yang kejam, berbahaya, dan tidak sepatutnya,” pendakwa raya Maria Sabina Calabretta memberitahu sebuah mahkamah di Rom, seperti dipetik oleh agensi berita AGI.

Menyatakan beliau sebagai “seorang lelaki yang baik,” beliau menyatakan Cerciello “mungkin bertindak sedikit bagi mempertahankan dirinya malah sekiranya dia memiliki senjata, di mana dia tidak,” dan menyatakan defendan mempunyai “niat utama untuk membunuh.”

Rakan pendakwa raya Nunzia D’Elia menyatakan anggota polis itu telah ditikam sebanyak 11 kali dalam masa kurang dari 30 saat, dan terdapat tiada bukti bahawa beliau menyerang Elder sebelum beliau ditikam.

Pada 2019, pembunuhan itu mencetuskan satu seruan bagi simpati orang awam untuk Cerciello yang baharu berkahwin, termasuk kemarahan bagi gambar-gambar yang dibocorkan menunjukkan Natale-Hjorth telah ditutup matanya di dalam sebuah balai polis selepas penahanannya.

Satu jaringan kejadian yang mengelirukan membawa kepada insiden lewat malam, bermula dengan pemuda Amerika mendekati seorang yang asing telah memperkenalkan mereka dengan seorang pengedar dadah.

Selepas pengedar itu merompak wang mereka, Elder telah merampas beg sandang daripada orang tengah, dengan Natale-Hjorth kemudian mengatur satu rancangan dengan dia untuk menukarkan beg bagi wang yang dicuri.

Pengedar itu sebenarnya seorang pemberi maklumat, yang melaporkan kecurian beg kepada pihak polis, selepas Cerciello dan rakannya Andrea Varriale muncul di tempat pertukaran yang dirancangkan.

Cerciello “telah dibunuh untuk wang berjumlah 70 euro dan sedikit kokain,” kata pendakwa raya Calabretta, mempersalahkan pemuda Amerika kerana melarikan diri dari tempat kejadian pembunuhan, tidak menunjukkan rasa kasihan bagi mangsa mereka.

Malah sekiranya Cerciello telah ditikam oleh Elder, Natale-Hjorth telah dibicarakan bersama dia kerana di bawah undang-undang Itali sesiapa yang terlibat secara tidak langsung dalam satu pembunuhan akan berdepan dakwaan homisid.

— AFP

CATEGORIES
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus (0 )