Penganut Buddha Menyambut Hari Wesak Hari Ini

Penganut Buddha Menyambut Hari Wesak Hari Ini

KUALA LUMPUR,.Pada hari ini semua Penganut Buddha di Malaysia menyambut Hari Wesak, menghormati kelahiran, pencerahan dan pemergian pengasas agama itu, Siddharta Gautama, dengan Kuil Buddha Maha Vihara di Brickfields berfungsi sebagai hab pusat untuk perayaan di ibu negara.

Seperti lazimnya, Hari Wesak, cuti umum di Malaysia, menyaksikan penganut berkumpul di kuil Buddha, melaungkan pujian agama dan membawa ikon Buddha simbolik dalam perarakan yang melambangkan kesucian.

Di Kuil Maha Vihara Buddha, kira-kira 20 pelampung kereta berhias bersedia untuk mengambil bahagian dalam perarakan hebat sejauh 12 kilometer melalui Little India, Pasar Seni, Jalan Raja Chulan dan Bukit Bintang hari ini.

Di Selangor, tempat utama sambutan itu ialah Kuil Fo Guang Shan Dong Zen di Jenjarom, Kuala Langat, di mana penganut mula berkumpul seawal jam 8 pagi.

Hari Wesak menyerlahkan kepentingan penganut Buddha yang memeluk keyakinan diri dalam kepercayaan mereka dan hidup mengikut kepercayaan mereka.

Timbalan Menteri Perpaduan Negara K. Saraswathy berkata sambutan itu yang lazimnya menarik kira-kira 40,000 hadirin di ibu kota persekutuan itu bertujuan untuk mengukuhkan dan memupuk pemahaman yang lebih baik tentang budaya agama lain dalam masyarakat.

Hari Wesak diperingati dengan menyalakan kayu joss, kemenyan dan lilin berbentuk bunga teratai, menawarkan bunga dan memandikan patung Buddha secara upacara.

–Agensi

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)