Peniaga, penyedia perkhidmatan diseru tidak ambil kesempatan terhadap pengguna

Peniaga, penyedia perkhidmatan diseru tidak ambil kesempatan terhadap pengguna

GEORGE TOWN,. Peniaga dan penyedia perkhidmatan diseru supaya tidak mengambil kesempatan terhadap pengguna dengan menawarkan harga yang tinggi.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail berkata mereka seharusnya menawarkan harga yang berpatutan bagi barangan dan perkhidmatan yang ditawarkan.

Menurutnya, aduan tertinggi diterima dari pengguna di Malaysia adalah berkaitan harga barangan dan perkhidmatan dan kedua tertinggi adalah aduan transaksi atas talian.

“Saya juga menyeru agar semua rakyat lebih berhati-hati ketika berurusan secara atas talian.

“Elakkan daripada ditipu, semak semua maklumat sebelum menjalankan sebarang urus niaga termasuk transaksi atas talian, urusan tawar menawar dan sebagainya,” katanya dalam ucapan perasmian sambutan Hari Pengguna Kebangsaan di Padang Kota Lama pada Sabtu.

Beliau berkata peranan pengguna amat penting bagi memastikan agenda nasional ini dapat dicapai dengan jayanya.

“Adalah menjadi hasrat Kerajaan agar dapat melahirkan pengguna yang bijak dan berdaya upaya bagi memastikan persekitaran yang seimbang di mana pengguna berdaya upaya dan peniaga pula beretika,” katanya.

Terdahulu, Saifuddin yang juga Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pantai Jerejak, turut melancarkan logo baharu Rakan KPDNHEP yang dahulunya dikenali sebagai “Friends of KPDNHEP”.

Beliau berkata, Rakan KPDNHEP merupakan inisiatif Kementerian berbentuk kesukarelawan untuk mewujudkan jalinan kerjasama antara kerajaan dan rakyat melalui pemantauan harga barangan dan perkhidmatan.

“Bidang tugas utama ahli Rakan KPDNHEP adalah untuk menyampaikan maklumat berhubung isu kepenggunaan di kawasan setempat untuk makluman dan tindakan pihak Kementerian,” katanya dan menambah sehingga ke hari ini, ahli Rakan KPDNHEP yang berdaftar telah mencapai 806,630 orang.

“Saya ingin juga menyeru kepada semua rakyat Malaysia yang berumur 18 tahun ke atas agar dapat mendaftar sebagai ahli Rakan KPDNHEP bagi membantu kerajaan menangani isu-isu berkaitan kepenggunaan,” katanya.

— BERNAMA

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )