Penipuan Skim Pelaburan: Pastikan syarikat pelaburan punyai prospektus – MHO

Penipuan Skim Pelaburan: Pastikan syarikat pelaburan punyai prospektus – MHO

KUALA LUMPUR,. Orang ramai yang ingin membuat pelaburan yang ditawarkan mana-mana syarikat perlu memastikan syarikat berkenaan mempunyai dokumen prospektus disahkan Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) bagi mengelak terjebak penipuan skim pelaburan.

Setiausaha Agung Pertubuhan Kemanusiaan Masyarakat Antarabangsa Malaysia (MHO) Datuk Hishamuddin Hashim berkata prospektus merupakan dokumen untuk penawaran saham yang membantu pelabur membuat keputusan pelaburan dengan maklumat yang lebih banyak.

“Antara yang menarik berkenaan prospektus ini adalah dinyatakan juga risiko bagi pelaburan tersebut. Laburlah dalam sesebuah syarikat yang telah dikawal selia, yang ada pematuhan, yang ada prospektus diluluskan SC,” katanya dalam program Ruang Bicara terbitan Bernama TV, malam ini.

Beliau berkata ramai terkeliru dengan memorandum maklumat yang dikeluarkan sesebuah syarikat sehingga membuat pelaburan.

“Memorandum maklumat ini menceritakan tentang butiran pelaburan tapi ia tidak ada semak dan imbang, bagi para pelabur, melaburlah pada syarikat yang ada diluluskan prospektusnya,” katanya.

Dalam pada itu, bekas Ketua Polis Negara Tan Sri Musa Hassan berkata siasatan melibatkan kes penipuan skim pelaburan memerlukan kerjasama pelbagai agensi termasuk Polis Diraja Malaysia, SC dan Bank Negara.

Menurut Musa ini disebabkan kesalahan dalam penipuan skim pelaburan melibatkan pelbagai akta antaranya Kanun Keseksaan, Akta Syarikat 2016, Akta Pasaran Modal dan Perkhidmatan 2007 serta Akta Perkhidmatan Kewangan 2013.

— BERNAMA

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )