Penjawat awam diseru jadi ejen Keluarga Malaysia

Penjawat awam diseru jadi ejen Keluarga Malaysia

PUTRAJAYA,. Penjawat awam di negara ini diseru untuk menjadi ejen yang bertindak sebagai suara kerajaan kepada seluruh Keluarga Malaysia.

Ketua Setiausaha Negara Tan Sri Mohd Zuki Ali berkata ia berikutan isu berkaitan kelemahan dan keburukan lebih mudah disensasikan di media ketika ini, berbanding kebaikan dan manfaat yang ditawarkan.

“Tetapi, kenapa tidak kita hebahkan perkara-perkara yang baik dalam kalangan kita, seperti dalam media sosial, perbualan seharian, komunikasi dengan pihak lain dan sebagainya.

“Kita tidak menafikan akan terdapat kelemahan, namun sebenarnya banyak pencapaian yang telah kita capai sepanjang setahun ini,” katanya dalam ucapan penutup Simposium Keluarga Malaysia, semalam.

Sebagai contoh, beliau memetik mengenai usaha kerajaan untuk menstabilkan harga makanan seperti harga ayam dan minyak masak, yang dilaksanakan baru-baru ini.

“Semasa harga barangan meningkat, semua pihak bertanyakan apakah usaha kita untuk menurunkannya. Banyak pihak yang menghentam dan mengkritik kita.

“Namun, bila langkah intervensi telah kita buat melalui pelbagai mekanisme seperti Pasukan Jihad Tangani Inflasi dan Mesyuarat Jawatankuasa Teknikal Menangani Isu Sekuriti Bekalan Makanan Negara, tidak ramai yang bercakap mengenainya,” katanya.

Justeru, beliau berkata penjawat awam perlu merasai semangat Keluarga Malaysia di dalam diri masing-masing, supaya mereka dapat menerapkan perasaan ‘sense of belongings’ kepada seluruh rakyat Malaysia.

Mengenai majlis hari ini, Mohd Zuki mencadangkan agar simposium itu melihat dan meneliti semula langkah hadapan, bagi usaha untuk terus memakmurkan negara serta mengekalkan kestabilan dalam acuan dan semangat Keluarga Malaysia.

Beliau berkata segala input yang diberikan oleh pakar yang terlibat dalam simposium itu hendaklah dianalisis, dicerna dan didokumentasikan sebaiknya, untuk langkah ke hadapan yang bersesuaian dengan iltizam kerajaan.

Selain itu, katanya segala intipati dan hasil simposium itu diharap dapat dibentangkan dalam forum rasmi antara pegawai kanan kerajaan seperti Mesyuarat Ketua Setiausaha dan Ketua Perkhidmatan akan datang.

Simposium Keluarga Malaysia bertujuan menyenaraikan serta menjelaskan segala pencapaian dan cabaran pentadbiran Keluarga Malaysia, sepanjang tempoh satu tahun lepas.

— BERNAMA

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )