Pentagon berdepan tekanan dengan tindakan Trump

Pentagon berdepan tekanan dengan tindakan Trump

WASHINGTON,. Tindakan Presiden Amerika Syarikat (AS), Donald Trump mengarahkan pasukan tentera untuk menghentikan tunjuk perasaan, menjadikan Pentagon terdedah dengan tuduhan sebagai alat tujuan politik Trump.

Selepas mengarahkan polis melepaskan gas pemedih mata kepada penunjuk perasaan di hadapan Rumah Putih semata-mata untuk bergambar di hadapan gereja yang musnah, Trump kemudian mengarahkan pasukan bersenjata mengatasi rusuhan menggunakan Undang-Undang Pemberontakan yang jarang digunakan membabitkan tentera AS dalam menjaga keamanan dalam negeri.

Namun, Pentagon menekankan bahawa Akta Pemberontakan belum diaktifkan.

Setiausaha Pertahanan, Mark Esper menyatakan kepada gabenor negeri bahawa mereka perlu menguasai ruang pertempuran dan mengakhiri tunjuk perasaan itu.

Kenyataan itu mencetuskan kemarahan dan kebimbangan bahawa Trump akan menggunakan tentera untuk menentang musuh politik, dan untuk meningkatkan kedudukannya sendiri.

“Amerika bukan medan peperangan dan rakyat bukannya musuh,” kata Jeneral Bersara, Martin Dempsey.

“Saya tidak yakin bahawa keadaan di jalan-jalan kita seburuk itu, sehingga meningkat ke tahap yang membenarkan tentera dikerahkan. Malah, saya risau ketika mereka melaksanakan perintah, anggota tentera kita akan dipilih untuk tujuan politik mereka,” kata komandan Pentagon teratas, Mike Mullen.

Namun, pegawai kanan menjelaskan, ungkapan pertempuran itu adalah perkataan yang biasa digunakan di dalam ketenteraan dan ia sering digunakan dalam operasi.

Dalam pada itu, Pentagon berusaha untuk meredakan kebimbangan, walaupun beratus-ratus anggota polis dan tentera bersiap sedia untuk bertugas jika keganasan berlanjutan di AS.

Sementara itu Joe Biden, calon pilihan raya presiden daripada Demokratik, menuduh Trump menggunakan tentera untuk menyerang rakyat AS.

“Sama seperti kebanyakan Black Airmen dan sebilangan besar yang lain di barisan kita. Saya sangat marah melihat seorang lelaki kulit hitam lain mati di televisyen di depan mata kita,” kata Ketua Master Sarjan Kaleth Wright dalam ciapannya di Twitter.

“Saya George Floyd,” tulisnya. – AFP

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )