
Perselisihan tidak mewakili keseluruhan keadaan gabungan dalam kerajaan – Loke
Menurut Anthony Loke, Setiausaha Agung DAP, perselisihan antara individu pasti wujud dalam mana-mana gabungan dan kerjasama politik.
Shah Alam: Menurut Anthony Loke, Setiausaha Agung DAP, perselisihan antara individu tertentu pasti wujud dalam mana-mana gabungan dan kerjasama politik.
Bagaimanapun, beliau menegaskan bahawa perselisihan itu tidak melibatkan keseluruhan keadaan kerjasama gabungan dalam kerajaan, tetapi hanya individu dalam parti.
Di peringkat individu, sebarang konflik tidak boleh menjejaskan kerjasama kerajaan. Oleh itu, bagi saya, ia adalah perkara peribadi antara pemimpin itu sendiri, katanya.
Pada sidang media selepas merasmikan Konvensyen Biasa Negeri DAP Selangor 2024 di Pusat Konvensyen Ideal Shah Alam (IDCC) pada Ahad, beliau berkata demikian.
Loke memberikan jawapan kepada soalan media mengenai “perang mulut” antara beberapa pemimpin parti dalam Kerajaan Perpaduan.
Di samping itu, Loke menyatakan bahawa DAP telah menghadapi situasi yang sama semasa menyertai semua gabungan sebelum ini.
Semasa kita berada dalam Pakatan Rakyat dan Barisan Alternatif, mana satu gabungan yang tidak mempunyai konflik? Selama bertahun-tahun, Barisan Nasional juga telah mengalami konflik antara UMNO dan MCA. Dalam politik, ini adalah perkara biasa.
Memang benar bahawa sesetengah orang mempunyai masalah mereka sendiri. Dia menyatakan bahawa mereka melihat keseluruhan dan bukannya individu.