PM bertemu dengan beberapa pemimpin pertubuhan Islam Laos

PM bertemu dengan beberapa pemimpin pertubuhan Islam Laos

VIENTIANE,. Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim memulakan agenda lawatan rasmi dua hari beliau ke Laos pada Isnin dengan mengadakan perjumpaan dengan beberapa pemimpin pertubuhan Islam di negara ini.

Anwar yang tiba di ibu negara Laos petang Isnin, bertemu dengan penasihat eksekutif Persatuan Mempromosikan Perpaduan Zakkir Malimar serta naib presiden Pertubuhan Islam Laos Imam Sofi Sengsone dan naib presiden pertubuhan itu Med Komphavong, di sebuah hotel di sini.

Turut hadir pembantu naib presiden pertubuhan itu Azizullah Khan Thamahaksa.

Sesi yang bermula pukul 8.10 malam itu berlangsung selama kira-kira 40 minit dengan perbincangan berkisar kepada isu-isu Ummah.

Zakkir ketika ditemui selepas mesyuarat tertutup itu berkata antara yang dibincangkan adalah mengenai terjemahan al-Quran ke dalam bahasa Lao, pendidikan untuk kanak-kanak Islam Laos, pertukaran ilmu dan budaya.

“Kami ingin mengucapkan terima kasih kepada Perdana Menteri kerana sudi datang ke Laos. Kami amat berbangga dengan kesudian seorang pemimpin peringkat tinggi untuk berjumpa dengan kami.

“Alhamdulillah, ini adalah kali pertama kami menerima maklum balas positif daripada mana-mana negara Islam. Kami amat berbangga dengan kehadiran Perdana Menteri (Malaysia) di sini,” katanya kepada media Malaysia.

Sementara itu Azizullah berkata Anwar sangat berminat dan positif untuk mengetahui lebih lanjut mengenai masyarakat dan organisasi Islam di Laos.

“Beliau bertanya kepada kami mengenai keadaan kami di sini. Beliau juga bertanya sekiranya terdapat terjemahan al-Quran di sini, dan dia berhasrat untuk membantu walaupun sebelum kami meminta sebarang bantuan,” katanya.

Turut hadir dalam perjumpaan itu ialah Menteri Luar Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir dan Duta Besar Malaysia ke Laos Edi Irwan Mahmud.

Anwar sedang dalam lawatan rasmi dua hari ke Laos mulai Isnin, yang merupakan lawatan pertama beliau ke negara anggota ASEAN itu selepas mengangkat sumpah sebagai Perdana Menteri pada 24 Nov tahun lepas.

— BERNAMA

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )