PNB akan berpindah ke Menara Merdeka 118 pada suku keempat 2023

PNB akan berpindah ke Menara Merdeka 118 pada suku keempat 2023

KUALA LUMPUR,. Permodalan Nasional Bhd (PNB) akan berpindah ke Menara Merdeka 118 dari lokasi sekarang di Menara PNB, Jalan Tun Razak, yang didudukinya sejak 1985, kata Presiden dan Ketua Eksekutif Kumpulan Ahmad Zulqarnain Onn.

“Pemindahan itu akan bermula pada suku keempat 2023 dan kami akan beroperasi sepenuhnya di pejabat baharu menjelang akhir tahun.

“Penempatan semula kami ke Merdeka 118, bangunan hijau bertaraf tiga platinum oleh LEED, Hartanah Hijau (GreenRE) dan Indeks Bangunan Hijau (GBI), akan membolehkan kami mengurangkan pelepasan Skop 2 kami, kerana ia merupakan bangunan hijau yang dioptimumkan tenaga berprestasi tinggi,” katanya dalam laporan tahunan syarikat yang dikeluarkan pada Isnin.

PNB, yang memiliki Merdeka 118 melalui anak syarikat milik penuh, PNB Merdeka Ventures Sdn Bhd, akan menduduki 17 tingkat bangunan pencakar langit terbaharu di Kuala Lumpur.

Menara itu juga akan mengalu-alukan kehadiran Maybank pada suku pertama 2025 apabila institusi kewangan itu mengesahkan penempatan semula ibu pejabat korporatnya di Menara Maybank.

Bank itu dijadualkan menduduki 33 tingkat dengan jumlah keluasan sebanyak 650,000 kaki persegi.

Merdeka 118 membuat kemunculan antarabangsanya di Council on Tall Buildings and Urban Habitat (CTBUH) Conference 2022 di Chicago, AS yang dihadiri oleh lebih 50 negara, yang mana menara Merdeka 118 secara rasmi diiktiraf sebagai bangunan kedua tertinggi di dunia dan tertinggi di Asia Tenggara.

Menamatkan tahun di bawah tinjauan dengan penuh perhatian, bangunan itu meraikan penyiapan fakad kacanya apabila panel terakhir telah dipasang dengan selamat.

Merdeka 118 terdiri daripada kira-kira 18,000 panel kaca yang membentuk menara fakad kristal dan pemasangan panel akhir menandakan 95 peratus menara telah siap.

MENJADI DIGITAL

Memetik langkah itu sebagai yang pertama daripada dua perubahan paling penting untuk PNB tahun ini, Ahmad Zulqarnain berkata yang kedua ialah mengembangkan tawaran nasihat dan meningkatkan saluran digital.

“Tuntutan persekitaran operasi semasa dan masa hadapan memerlukan kami menyesuaikan diri untuk memanfaatkan sepenuhnya peluang masa depan, itulah sebabnya kami memberi tumpuan kepada lima bidang utama dalam beberapa tahun akan datang.

“Salah satu daripada banyak inisiatif yang dirancang ialah pelancaran penasihat robo yang akan menjadi sebahagian daripada aplikasi myASNB,” katanya.

Beliau menambah penasihat robo akan memudahkan proses memilih pelaburan yang sesuai berdasarkan toleransi risiko dan matlamat pelaburan individu melalui algoritmanya.

— BERNAMA

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )