Presiden Pas setuju dengan calon BN di Tanjung Piai

Presiden Pas setuju dengan calon BN di Tanjung Piai

KUALA LUMPUR,. Presiden Pas Datuk Seri Abdul Hadi Awang bersetuju dengan calon yang dikemukakan Barisan Nasional (BN) bagi Pilihan Raya Kecil (PRK) Tanjung Piai.

Setiausaha Agung Pas Datuk Takiyuddin Hassan dalam satu kenyataan berkata, sokongan yang diberi adalah selaras dengan persefahaman Muafakat Nasional dengan UMNO yang dipersetujui partinya.

“Saya dengan ini mengesahkan Presiden PAS bersetuju dengan calon yang dikemukakan sebagai calon mewakili BN dalam PRK Parlimen Tanjung Piai pada 16 Nov nanti, iaitu Datuk Seri Wee Jeck Seng dari MCA.

“Pas yakin pemilihan calon tersebut dibuat berdasarkan kepentingan setempat di Parlimen Tanjung Piai sendiri yang diharap menjadi formula terbaik untuk meraih undi bagi menguatkan suara pembangkang di peringkat nasional, seterusnya membawa pendekatan politik matang yang tidak melampau.
“Sokongan ini juga adalah selaras dengan persefahaman yang dipersetujui dalam Muafakat Nasional antara UMNO dan Pas yang ditandatangani pada 14 Sept lalu,” katanya.

Takiyuddin juga memaklumkan, Pas akan menghantar wakil-wakilnya dari kalangan pimpinan kanan parti untuk menghadiri hari penamaan calon pada 2 Nov ini sebagai sokongan kepada calon pembangkang.

BN pada Rabu mengumumkan pemilihan Wee sebagai calon berdepan Karmaine Sardini, calon Pakatan Harapan (PH), juga Ketua Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) Bahagian Tanjung Piai, .

Selain PH dan BN, Parti Gerakan Rakyat Malaysia (Gerakan) turut meletakkan calonnya, Wendy Subramaniam, untuk bersaing dalam PRK Tanjung Piai.

Kerusi Parlimen Tanjung Piai kosong selepas kematian penyandangnya Datuk Dr Md Farid Md Rafik bulan lalu kerana komplikasi jantung.

Hari penamaan calon telah ditetapkan pada 2 November manakala hari pengundian jatuh pada 16 November.

Pada PRU14, Wee tewas kepada Dr Md Farid dengan majoriti 524 undi, sekali gus gagal mempertahankan kerusi yang dimenanginya pada 2008 dan 2013.

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)