PRN: MUDA muktamad senarai calon, bertanding di empat negeri

PRN: MUDA muktamad senarai calon, bertanding di empat negeri

PETALING JAYA: Parti Ikatan Demokratik Malaysia (MUDA) meletakkan keseluruhan 20 calon untuk bertanding di empat negeri pada Pilihan Raya Negeri (PRN) 12 Ogos ini. Perkara itu disahkan oleh Presiden MUDA Syed Saddiq Syed Abdul Rahman selepas parti berkenaan memuktamadkan senarai calonnya hari ini dengan mengumumkan barisan 10 calon terakhir.

“Ini adalah barisan calon kami, muda dan bertenaga, golongan profesional… 50 peratus adalah wanita,” katanya pada sidang media pengumuman calon MUDA di sini hari ini.

Pada majlis itu, MUDA mengumumkan enam calon bagi Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor iaitu Timbalan Ketua Biro Mahasiswa dalam Jawatankuasa Eksekutif MUDA Selangor Aida Nazeera Abd Rahman yang akan bertanding di kerusi DUN Taman Templer, Timbalan Ketua Parlimen MUDA Bandar Tun Razak Noor Faralisa Redzuan (Pandan Indah) serta ketua pegawai eksekutif sebuah syarikat iaitu Abe Lim (Bandar Utama).

Selain itu, usahawan T. Kalyana Rajasekaran (Bukit Gasing), Ketua Parlimen MUDA Klang Azad Akhbar Khan (Kota Anggerik) dan Setiausaha MUDA Selangor Zayd Shaukat Ali (Subang Jaya).
Bagi Pulau Pinang, MUDA menamakan Pengerusi Pertubuhan Mendidik Komuniti dan Juruaudit bagi Majlis Belia India Malaysia (MIYC) Pulau Pinang H. Vikneswary sebagai calon DUN Perai serta peguam Lee Kim Noor (Batu Uban).

MUDA turut menamakan dua calon bagi Negeri Sembilan iaitu Ketua Biro Mobilisasi MUDA Negeri Sembilan Ahmad Qusyairi Abdull Rahman di DUN Temiang dan pempengaruh media sosial Muhammad Noriswan Ishak atau lebih dikenali sebagai ‘Dak Ayam Kahau’ (Repah).

Dengan pengumuman tersebut, MUDA meletakkan 14 calon di Selangor, tiga di Pulau Pinang, dua di Negeri Sembilan dan seorang di Terengganu.

Suruhanjaya Pilihan Raya menetapkan PRN di Selangor, Kedah, Pulau Pinang, Kelantan, Terengganu dan Negeri Sembilan diadakan serentak dengan 12 Ogos sebagai hari pengundian manakala tarikh penamaan calon pada 29 Julai dan pengundian awal 8 Ogos.

— BERNAMA

CATEGORIES
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus (0 )