Risiko wanita menghidap vena varikos dua kali ganda berbanding lelaki – IJN

Risiko wanita menghidap vena varikos dua kali ganda berbanding lelaki – IJN

KUALA LUMPUR,. Vena varikos atau salur darah bersimpul merupakan masalah yang sering dihadapi wanita dengan peratusannya dua kali ganda berbanding lelaki, kata Pakar Perunding Bedah Vaskular dan Endovaskular Institut Jantung Negara Dr Ismazizi Zaharuddin.

Beliau berkata ia kerana wanita mempunyai hormon progesterone yang boleh menyebabkan kelemahan pada dinding salur darah selain faktor kehamilan menyebabkan tekanan dalam salur darah vena meningkat dan kerosakan injap.

“Faktor wanita yang mengandung menyebabkan tekanan intra-abdomen meningkat seterusnya menyebabkan masalah yang sama,” katanya ketika menjadi tetamu dalam rancangan Jendela Fikir Bernama Radio bagi topik ‘Urat Kaki Menimbul: Adakah ia sesuatu yang perlu dibimbangkan?’ baru-baru ini.

Dr Ismazizi berkata vena varikos yang menyerang pesakit berumur 30 hingga 40 tahun ke atas itu juga disebabkan gaya hidup tidak sihat, pemakanan tidak kawal, berat badan berlebihan, sejarah keluarga dan faktor kelainan kongenital.

“Antara 15 dan 20 peratus pesakit juga mempunyai simptom seperti kekejangan di bahagian kaki, perubahan warna kulit terutamanya di bahagian betis dan paha, paling kronik pesakit mula berasa gatal-gatal seterusnya pembentukan ulser serta kudis di bahagian buku lali. Ini amat membimbangkan jika berlaku pendarahan.

“Walaupun ada yang menganggap penyakit ini kurang berbahaya, tapi jika ia sudah berada di peringkat empat hingga enam ia perlu diberi perhatian dengan mendapat rawatan serta khidmat nasihat doktor,” katanya.

Dr Ismazizi berkata IJN juga ada menawarkan rawatan endovenus iaitu rawatan tanpa parut dengan teknik baharu menutup salur darah menggunakan gam yang satu sesi mengambil masa 30 minit.

“Pesakit mendapatkan rawatan secara rawatan harian dan boleh melakukan aktiviti harian pada esok harinya.
“Namun, selepas pulih pesakit perlu mendapatkan rawatan susulan untuk mengesan sekiranya ada kesan berulang atau mungkin ada salur darah yang tersumbat di tempat lain sekitar kaki,” katanya.

Untuk maklumat lanjut, boleh menghubungi pusat panggilan IJN di 03-26178200 atau e-mel di [email protected].

— BERNAMA

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)