Sejauh manakah persediaan Jepun untuk Olimpik 2020?

Sejauh manakah persediaan Jepun untuk Olimpik 2020?

TOKYO: Negara Jepun tidak asing lagi dengan acara gilang-gemilang temasya Olimpik kerana negara yang bakal menjadi hos bagi Olimpik pada 2020 ini telah menjadi tuan rumah sebanyak tiga kali.

Kali pertama ialah sewaktu musim panas di Tokyo pada 1964, diikuti pula dengan sukan Olimpik Musim Sejuk di Sapporo pada 1962 dan di Nagano pada 1998.

Bagi acara temasya 2020, giliran Tokyo yang serba futuristik sekali lagi menjadi tuan rumah dan bercakap tentang persediaan dan apa sahaja berkaitan teknologi moden, semuanya boleh dilihat di ibu negara Jepun ini sendiri.

Jika berbalik semula pada acara sukan bersejarah di Tokyo pada 1964, ia merupakan acara Olimpik pertama yang diadakan di Asia dan pelbagai sejarah yang telah dilakarkan pada waktu itu.

Jadi, andainya bercakap tentang dari segi persediaan sebagai tuan rumah pastinya negara yang sangat sinonim dengan gelaran ‘negara maju’ ini boleh dikatakan hampir bersiap sedia sepenuhnya.

Mana tidaknya, negara yang cukup optimistik ini telah menelan perbelanjaan mencecah 2.16 trilion yen (RM83 bilion) bagi memberikan kelengkapan kepada 15,490 atlet Olimpik dan Paralimpik dan itu termasuk kemudahan stadium dan kampung atlet di mana tempat penginapan yang ditempatkan di tengah-tengah bandar Tokyo.

Inilah yang anda dapat dari luar Stadium Nasional Tokyo yang diubah suai bagi persediaan Olimpik 2020.

Road to Olympic’ kini sudah 95 peratus!

Menurut Profesor Shige Nakajima, pengajar di Japan College of Foreign Language yang merupakan wakil sukarelawan Tokyo Olimpik 2020, persediaan bagi Olimpik Tokyo sudahpun mencecah 95 peratus.

“Keseluruhan persediaan Olimpik ialah sebanyak 95 peratus, ini termasuklah latihan-latihan yang diberikan kepada para sukarelawan yang akan bertugas pada 24 Julai tahun depan,” katanya sewaktu ditemu bual Astro AWANI di Tokyo.

Lebih kurang 250 hari lagi menjelang acara Sukan Olimpik Tokyo 2020, dan jika anda melancong ke negara tersebut pada masa ini, anda sudah dapat melihat persediaan mereka untuk menyambut pengunjung dari seluruh dunia lebih-lebih dan ternyata semangat kesukanan itu boleh dilihat secara jelas.

Dijangka seramai 100 juta manusia dari seluruh pelosok dunia bakal mengunjungi ibu negara Jepun ini bagi memeriahkan dan memberikan sokongan di dalam setiap acara Olimpik dan juga Paralimpik termasuk upacara pembukaan dan penutupan.

Jumlah yang besar ini pastinya dipandang serius oleh pihak penganjur yang bertanggungjawab iaitu Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa (IOC) yang telah membuat saringan bagi 110,000 wakil sukarelawan untuk menjadi ‘wajah’ Olimpik atau insan yang memudahkan segala urusan sepanjang acara itu berlangsung pada 24 Julai hingga 9 Ogos 2020.

Menurut Profesor Shige, kesemua sukarelawan tersebut akan diagihkan kepada dua bahagian iaitu di ruangan pekarangan stadium ataupun diletakkan di seluruh bandar yang mana melingkungi kawasan lapangan terbang sehinggalah di tempat kemudahan pengangkutan awam dan tempat penginapan atlet.

Para sukarelawan ini juga sebenarnya bukan sewenang-wenangnya dapat tercalon kerana pihak IOC akan menitikberatkan juga sekiranya yang menghantar permohonan untuk menjadi sukarelawan ini mempunyai rekod jenayah atau sebagainya.

Sebaik sahaja terpilih, mereka akan dihantar untuk menyertai tiga sesi bengkel bermula Oktober hingga April sebagai persediaan dan pada waktu itu juga mereka akan disemaikan dengan sejarah atau latar belakang Olimpik serta apa yang mereka perlu tahu tentang acara sukan bertaraf dunia itu sendiri.

Tidak cukup dengan itu, sukarelawan yang terdiri daripada pelbagai usia itu juga akan diberi persediaan dari segi pelan kecemasan dan langkah yang perlu diambil sekiranya berlaku sebarang kejadian bencana alam dan ancaman daripada pengganas dan sebagainya.

Hal ini kerana, sewaktu Olimpik di Rio de Janeiro pada 2016, masalah kadar jenayah yang tinggi telah menjadi kebimbangan kepada pengunjung pada waktu itu.

Meskipun Tokyo dikategorikan sebagai salah satu bandar paling selamat dalam dunia, mereka pastinya sudah mengambil langkah awal bagi mencegah atau mengatasi perkara itu daripada berlaku.

Sebanyak 136 buah negara dari seluruh dunia bakal bertandang di acara Olimpik musim panas kali ini, dan sudah tentu setiap negara ini akan membawakan budaya dan kepercayaan yang berbeza.

Oleh itu, beberapa modul bagi mempelajari perbezaan kaum, budaya dan agama turut diambil perhatian oleh IOC.

Sebagai contoh, kesemua sukarelawan akan dimaklumkan bagaimana untuk berkhidmat kepada para atlet atau pengunjung yang beragama Islam kerana aspek makanan dan minuman halal itu mula diambil serius oleh negara Jepun.

Hanya bersebelahan dengan Stadium Nasional Tokyo, Muzium Olimpik Jepun merupakan salah destinasi wajib untuk dilawati sekiranya anda berada di Jepun.

60 peratus sukarelawan Olimpik adalah berusia 40 ke atas

Beruntung siapa yang terpilih untuk menjadi sukarelawan ini. Boleh dikatakan kesemua insan yang berjiwa sukan pastinya berebut untuk mengambil pengalaman menjadi sukarelawan ini kerana dari sudut kaca televisyen sahaja, penonton sudah boleh merasakan atmosferanya yang sangat luar biasa.

Lebih-lebih lagi apabila dapat berjumpa jaguh sukan yang mewakili negara tidak kira untuk acara Olimpik mahupun Paralimpik. Bagaimanapun permohonan sebagai sukarelawan kepada orang luar selain rakyat Jepun hanya terbuka sebanyak 10 peratus sahaja.

“Seramai 80,000 sukarelawan akan ditugaskan di venue Olimpik seperti di stadium dan pusat sukan manakala 30,000 lagi akan ditempatkan di seluruh bandar Tokyo itu sendiri,” ujar Profesor Shige.

Kebanyakan yang menjadi sukarelawan di Olimpik Tokyo adalah mereka yang sudah berumur lebih daripada 40 tahun, iaitu membentuk 60 peratus.

Manakala 40 peratus lagi, ialah mereka yang berusia 30 tahun ke bawah. Itu menunjukkan tidak ramai tenaga muda yang akan mendapat pengalaman untuk mewakili rakyat Jepun dalam menyambut para pengunjung untuk Olimpik.

Hakikatnya, tidak hairanlah andai ramai yang menjadi sukarelawan kerana, menurut kajian Institut Penyelidikan Populasi dan Keselamatan Sosial Negara, bilangan orang tua semakin bertambah. Rakyat yang melebihi usia 65 tahun adalah sebanyak 28.4 peratus.

Dalam pada itu, nisbah tersebut diramal mencapai 30 peratus menjelang 2025 yang mana kesemua 6.5 juta golongan ‘Baby Boomer’ ini boleh mencecah sehingga 75 tahun atau lebih, dan itu menjadikan peratusan tersebut mencapai 35.3 peratus pada 2040.

Inilah tempat penginapan bagi atlet-atlet yang bakal mengharumkan nama negara masing-masing, pada asalnya merupakan tapak gudang, dan telah diubah suai menjadi perkampungan atlet di Tokyo.

Teknologi Jepun, satukan dunia

Halangan bahasa turut menjadi perkara yang sedang cuba untuk diatasi oleh pihak tuan rumah. Cara berkomunikasi menjadi cabaran di Jepun oleh sebab tidak ramai rakyatnya ini fasih berbahasa Inggeris.

Oleh itu, Shige menjelaskan bahawa isu tersebut bakal diatasi dengan suatu alat peranti mudah alih seperti gajet yang membolehkan ia menterjemah bahasa Jepun kepada beberapa bahasa lain seperti bahasa Inggeris, Korea, Mandarin dan begitu juga sebaliknya, yang membolehkan orang luar menterjemahkan ayat mereka kepada bahasa Jepun.

Pelbagai syarikat gergasi pengeluar teknologi seperti Panasonic kini berlumba dalam menghasilkan alat penterjemah tersebut untuk menyelesaikan masalah itu, dan dikatakan gajet tersebut boleh dilihat di lapangan terbang dan beberapa restoran lain.

Bagaimanapun, belum pasti sejauh mana alat penterjemah itu dapat dimanfaatkan oleh semua orang kerana Shige menjelaskan, kos bagi setiap alat penterjemah itu mahal dan berkemungkinan besar ia akan diagihkan kepada segelintir sukarelawan sahaja.

Jepun yang sentiasa selangkah di hadapan, turut muncul dengan satu idea dalam menyediakan tempat beribadat kepada golongan Muslim dengan fasiliti ‘surau mudah alih’ yang boleh menempatkan seramai 50 orang jemaah pada satu masa.

Menurut pengasasnya, Yasuharu Inoue, ‘surau mudah alih’ ini akan diparkirkan di destinasi Olimpik yang berbeza bagi memastikan setiap orang Islam dapat menjalankan kewajipan semasa sukan Olimpik Tokyo 2020. Inspirasi tersebut tercetus semasa Yasuharu melawat Qatar beberapa tahun lalu.

Banyak lagi keunikan tentang persediaan negara Jepun ini jika ingin disenaraikan. Namun, kesungguhan dan mentaliti kelas pertama yang dipersembahkan kepada seluruh dunia adalah sesuatu yang boleh dikagumi.

Pastinya acara temasya 2020 ini adalah suatu yang paling dinanti-nantikan oleh semua orang.

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)