Sibu boleh main peranan tingkatkan pengeluaran makanan negara

Sibu boleh main peranan tingkatkan pengeluaran makanan negara

SIBU,. Sibu boleh memainkan peranan penting dalam memenuhi hasrat kerajaan persekutuan untuk meningkatkan pengeluaran makanan negara.

Ketua Menteri Datuk Patinggi Dr Abang Johari Tun Openg berkata, dengan kawasan pedalaman yang luas di tengah Sarawak, adalah wajar bagi bandar yang dahulunya terkenal dengan pengeluaran balak untuk menjadikan sektor pertanian bagi pengeluaran makanan sebagai salah satu tumpuan ekonomi .

Beliau berkata kerajaan persekutuan telah menyenaraikan bantuan negeri ini untuk menaik taraf status indeks keselamatan makanan negara yang berada pada kedudukan ke-28 tahun dalam Indeks Keselamatan Makanan Global (GFSI) pada tahun lepas.

“Ini jauh di bawah Singapura yang menduduki tempat pertama. Ironinya, bagi sebuah negara yang mempunyai kawasan tanah yang kecil, ini adalah sesuatu yang kita perlu fikirkan dan melakukan sesuatu yang konkrit mengenainya,” katanya dalam ucapannya pada perhimpunan Tahun Baru Cina anjuran Persatuan Cina Persatuan Sibu (UCA Sibu) di sini Selasa malam.

Dalam teks ucapan yang dibaca oleh timbalannya Datuk Amar Douglas Uggah Embas, Abang Johari berkata dengan kemerosotan industri perkayuan, rakyat di Sibu perlu menyesuaikan diri dengan keperluan zaman yang berubah-ubah.

Abang Johari berkata kerajaan negeri memperuntukkan RM800 juta untuk pembangunan pertanian tahun ini melalui Kementerian Pemodenan Pertanian dan sejumlah RM300 juta disediakan bagi membantu pekebun kecil.

“Semua dana ini perlu digunakan sepenuhnya untuk merubah pertanian kita menjadi industri, terutamanya dengan penggunaan teknologi,” katanya.

Pada masa ini, sektor pertanian di Sarawak hanya menyumbang kira-kira 15 peratus daripada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) negara.

Pada 2018 ia menghadapi defisit makanan kira-kira RM4 bilion dan mungkin meningkat kepada RM6 bilion jika tiada usaha dilakukan untuk meningkatkan pengeluaran makanan.

Presiden UCA Sibu Ngieng Ping Sing berkata Sibu telah kehilangan daya saing dan keupayaan dalam ekonomi serantau keseluruhan ekoran kekurangan infrastruktur.

Sehubungan itu beliau mencadangkan agar RM1 bilion dilaburkan oleh kerajaan untuk meningkatkan kemudahan pengangkutan awam, pelancongan dan industri lain dalam tempoh lima tahun untuk meningkatkan pembangunan ekonomi Sibu.

Yang di-Pertua Negeri Sarawak Tun Abdul Taib Mahmud dan isteri Toh Puan Ragad Kurdi Taib adalah antara orang kenamaan yang hadir pada majlis itu.

— BERNAMA

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )