Siling Kemasukan Pekerja Asing Capai Sebelum Akhir Tahun -Menteri Dalam Negeri

PUTRAJAYA: Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail, menyatakan bahawa unjuran siling kemasukan pekerja asing, iaitu tidak lebih daripada 15 peratus daripada jumlah tenaga buruh negara, seperti yang ditetapkan oleh Kementerian Ekonomi, dijangka akan tercapai sebelum 31 Disember tahun ini.

Beliau mengumumkan bahawa sehingga kini, 17.1 juta daripada 34 juta penduduk Malaysia dianggap sebagai tenaga buruh yang boleh digunakan. “Justeru, siling 15 peratus yang telah ditetapkan oleh Kementerian Ekonomi bermakna jumlah keseluruhan pekerja asing di negara ini tidak boleh melebihi had itu.

“…dan kami yakin bahawa siling yang telah ditetapkan oleh kementerian itu akan tercapai menjelang akhir tahun ini,” katanya kepada media selepas menghadiri mesyuarat jawatankuasa bersama Menteri Sumber Manusia, Steven Sim Chee Keong, di sini hari ini.

Saifuddin Nasution juga menyatakan bahawa unjuran tersebut mengambil kira jumlah pekerja asing yang sedia ada, pekerja asing yang majikan mereka telah mendapat kelulusan kuota, dan jumlah yang telah mendaftar melalui program Rekalibrasi Tenaga Kerja. Beliau turut menyatakan bahawa mesyuarat hari ini bersetuju untuk mengekalkan pembekuan kemasukan pekerja asing.

Turut hadir dalam mesyuarat hari ini, katanya, adalah persetujuan untuk membenarkan penggajian kali pertama terhadap tekong asing yang berusia melebihi 60 tahun bermula tahun ini. Hal ini disebabkan oleh pengalaman luas yang dimiliki oleh tekong dalam sektor perikanan yang menyumbang sebanyak RM16.5 bilion hasil tangkapan setiap tahun.

“Kami membenarkan penggajian tekong berusia 60 tahun ini, dengan tempoh tidak melebihi 36 bulan, kerana kunjungan kerja sementara adalah setiap enam bulan. Waktu musim tengkujuh, mereka (tekong) tidak turun ke laut,” katanya.

Saifuddin Nasution menjelaskan bahawa sehingga kini, jumlah tekong yang dibenarkan untuk digajikan ialah 332 orang, dengan tempoh yang terhad selama tiga tahun.
“(Selepas itu), kami akan mengkaji semula dan meminta kementerian merangka dasar pemisahan dan menggunakan teknologi terkini untuk menyokong kelestarian industri perikanan negara,” katanya.

Sementara itu, Sim menyatakan bahawa Kementerian Sumber Manusia menyokong keputusan mesyuarat jawatankuasa bersama untuk memanjangkan pembekuan kuota kemasukan pekerja asing.

Sebelum ini, beliau telah mengesahkan bahawa kerajaan akan mengekalkan keputusan untuk membekukan kelulusan kuota kemasukan pekerja asing baru, berikutan peningkatan jumlah pekerja asing dalam negara yang hampir mencapai sasaran yang ditetapkan dalam Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK12).

Menurut Sim, jumlah pekerja asing yang bekerja dalam negara adalah seramai 2,171,798 orang berdasarkan rekod Jabatan Imigresen Malaysia sehingga 15 Mac.

— BERNAMA

CATEGORIES
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus (0 )