Tayangan perdana dunia ‘Avatar: The Way Of Water’ di Korea Selatan

Tayangan perdana dunia ‘Avatar: The Way Of Water’ di Korea Selatan

SEOUL: Avatar: The Way of Water mula ditayangkan di pawagam di Korea Selatan pada 14 Disember, menjadikannya negara pertama di dunia menayangkan sekuel filem sci-fi blockbuster 2009 yang ditunggu-tunggu, kata pengedar tempatannya pada Selasa.

Pengarah James Cameron dan penerbit Jon Landau serta barisan pelakon filem itu termasuk Sam Worthington, Zoe Saldana, Sigourney Weaver dan Stephen Lang, merancang melawat Seoul pada 9 Disember untuk bertemu penonton tempatan menjelang tayangan perdana filem berkenaan, menurut Agensi Berita Yonhap memetik Walt Disney Company Korea.

Sekuel kedua Avatar itu muncul 13 tahun selepas cerita pertamanya dan tayangan filem itu dilaporkan mengambil masa lebih tiga jam.

Berlatarkan 15 tahun selepas peristiwa filem pertama, sekuel itu menyusuri perjalanan keluarga Jake Sully dan Neytiri serta lima anak mereka. Treler rasmi filem itu mengetengahkan kesan visual yang menakjubkan meneroka pemandangan akuatik di planet Pandora.

Avatar disebut-sebut sebagai satu kejayaan cemerlang dari segi teknologi pembikinan filem dan masih kekal sebagai filem dengan kutipan tertinggi sepanjang zaman di seluruh dunia.

— BERNAMA

CATEGORIES
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)