Tiada kes pencemaran di Sungai Jimah – Exco NS

Tiada kes pencemaran di Sungai Jimah – Exco NS

SEREMBAN,. Tiada pencemaran berlaku di Sungai Jimah, dekat sini, yang dikatakan berpunca daripada sisa toksik dari Pusat Kualiti Alam sehingga mengakibatkan penduduk mengalami keracunan sebagaimana yang disebarkan melalui aplikasi WhatsApp sejak Jumaat.

Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Alam Sekitar, Koperasi dan Kepenggunaan Negeri Sembilan S.Veerapan berkata, pasukan penyiasat Jabatan Alam Sekitar (JAS) sudah melakukan pemeriksaan di lokasi berkenaan dan mendapati keadaan sungai adalah normal.

Katanya berdasarkan pertemuan dengan jawatankuasa Kampung Jimah Lama, memang terdapat aduan mengenai air berbau sehingga menimbulkan ketidakselesaan dalam kalangan penduduk minggu lepas.

“JAS memulakan siasatan di Kampung Jimah Lama minggu lepas dan bertemu jawatankuasa kampung itu. Kita dimaklumkan terdapat bau yang kuat terutama pada waktu pagi dan malam menyebabkan penduduk kurang selesa terutama yang menetap berhampiran sungai.

“Namun, pemeriksaan mendapati keadaan Sungai Jimah berada dalam keadaan normal dan ia tidak berbuih atau mengeluarkan bau,” katanya dalam satu kenyataan pada Sabtu.

Berikutan itu, Veerapan berkata JAS turut menjalankan ujian di Sungai Kulai dan kawasan pertemuan sungai itu dengan Sungai Jimah.

“Keadaan persekitaran di sungai (Kulai) agak berbau sedikit di sini. Namun begitu, siasatan pada hari ini (Sabtu) tidak menemui air Sungai Jimah berbuih sebagaimana aduan yang diterima semalam.”

Tambahnya, pihak JAS juga tidak menerima sebarang laporan mengenai penduduk mengalami simptom pening kepala dan muntah susulan dakwaan itu.

Pada Jumaat, tersebar teks melalui aplikasi WhatsApp mendakwa air sungai berbuih serta mengeluarkan bau busuk akibat hujan lebat,yang menyebabkan sisa toksik dari Pusat Kualiti Alam mengalir ke sungai, dan kononnya ada penduduk mengalami muntah dan pening.

— BERNAMA

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)