Tun Mohd Ali angkat sumpah jawatan TYT Melaka ketujuh

Tun Mohd Ali angkat sumpah jawatan TYT Melaka ketujuh

MELAKA,. Tun Mohd Ali Rustam semalam mengangkat sumpah jawatan sebagai Yang di-Pertua Negeri Melaka di Balai Istiadat, Seri Negeri, Ayer Keroh di sini.

Istiadat Angkat Sumpah Jawatan dan Menandatangani Surat Cara Sumpah Jawatan Yang di-Pertua Negeri Melaka itu bermula kira-kira jam 10.10 pagi semalam.

Tun Mohd Ali, 70, yang juga Ketua Menteri Melaka Kesembilan diiringi isterinya Toh Puan Asmah Abdul Rahman, 64.

Terdahulu, pengisytiharan jawatan Yang di-Pertua Negeri Melaka itu disempurnakan Setiausaha Kerajaan Negeri Melaka Datuk Seri Hasim Hasan.

Mohd Ali kemudian mengangkat sumpah jawatan dan menandatangani surat cara sumpah jawatan Yang di-Pertua Negeri Melaka.

Ketua Menteri Melaka Datuk Sulaiman Md Ali kemudian menyampaikan ucapan diikuti ucapan taat setia, sebelum Mohd Ali buat julung kalinya menyampaikan ucapan sebagai Yang di-Pertua Negeri Melaka.

Mohd Ali kemudian beredar meninggalkan majlis pada kira-kira jam 11 pagi dan dijadual menghadiri majlis serah tugas Yang di-Pertua Negeri Melaka di Pejabat Yang di-Pertua Negeri Melaka di sini.

Hadir pada istiadat itu ialah Timbalan Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi Datuk Mas Ermieyati Samsudin, Timbalan Menteri Pertanian dan Industri Makanan I Datuk Seri Ahmad Hamzah, Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Lim Ban Hong.

Turut hadir Speaker Dewan Undangan Negeri Melaka Datuk Seri Ab Rauf Yusoh, Ketua Menteri Melaka Ke-10 Datuk Seri Idris Haron, dan Ketua Menteri Melaka Ke-11 Adly Zahari.

Kelmarin, Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah berkenan mengurniakan Watikah Pelantikan Tuan Yang Terutama Yang di-Pertua Negeri Melaka ketujuh kepada Mohd Ali pada majlis di Istana Negara, Kuala Lumpur.

Mohd Ali menggantikan Tun Mohd Khalil yang tamat tempoh jawatan sebagai Yang di-Pertua Negeri Melaka kelmarin. — Bernama

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )