USIM tersenarai dalam QS World University Rankings

USIM tersenarai dalam QS World University Rankings

NILAI,. Buat julung kalinya, Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) tersenarai dalam kedudukan keseluruhan 1,201 hingga 1,400 Quacquarelli Symonds (QS) World University Rankings 2024.

Naib Canselor USIM Prof Datuk Ts Dr Sharifudin Md Shaarani dalam kenyataan berkata penarafan tersebut membuktikan USIM antara universiti terbaik dunia yang mengangkat dan memartabatkan institusi ilmu Naqli dan Aqli bagi konteks membangunkan keilmuan, kesarjanaan dan kemahiran dalam pelbagai bidang.

Antaranya bidang halal, kewangan dan perbankan Islam serta dakwah Orang Kurang Upaya (OKU) setanding dengan universiti terkemuka lain di peringkat antarabangsa.

“Tahun ini QS World University Rankings mengukur prestasi 2,963 institusi pendidikan berdasarkan lima indikator utama iaitu penemuan penyelidikan, hasil dan kebolehpasaran, pengalaman pembelajaran, jaringan global (nisbah staf akademik antarabangsa, jaringan penyelidikan antarabangsa dan pelajar antarabangsa) serta kemampanan penarafan QS,” katanya.

Beliau berkata pencapaian membanggakan itu atas usaha dan semangat berpasukan warga USIM kepada pihak berkepentingan bagi mencapai aspirasi sebagai universiti rujukan global pada 2025.

Katanya USIM disenaraikan dalam kedudukan 501 hingga 550 bagi QS Asia University Rankings pada 2020.

— BERNAMA

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )