VentureTECH peluas portfolio pelaburan kepada bidang bioteknologi
KUALA LUMPUR,. VentureTECH Sdn Bhd memperluas portfolio pelaburannya kepada sektor bioteknologi dengan melabur RM5 juta dalam Cell Tissue Technology Sdn Bhd (CTT).
Pengarah Urusan VentureTECH Dr Norida Abdul Rahman berkata pelaburan itu akan disalurkan untuk membangunkan pelbagai infrastruktur perubatan serta pengambilalihan aset operasi seperti mesin untuk mengembangkan pengeluaran produk berasaskan sel CTT.
Beliau berkata ini akan membantu meningkatkan syarikat kejuruteraan tisu itu dalam memenuhi peningkatan permintaan produk perubatan kejuruteraan tisu.
“Teknologi tisu sel adalah pelaburan pertama kami dalam sektor bioteknologi, dan kami berbangga dengan peranan perintis syarikat dalam pasaran kejuruteraan tisu tempatan, yang kami harap akan diterjemahkan ke dalam pengkomersialan pesat industri, kemajuan teknologi dan pertumbuhan ekonomi,” katanya kepada Bernama
Beliau berkata syarikat itu juga merancang untuk melabur dalam lima lagi syarikat tahun ini.
“VentureTECH akan terus membangunkan bakal pemimpin industri tempatan dalam bidang khusus industri nilai tambah yang tinggi dalam industri pesat membangun berasaskan merit dan strategi dipacu prestasi, mengatasi amalan semasa melaksakan langkah kewangan untuk mewujudkan kesan pengganda dalam sosioekonomi, selaras dengan falsafah pelaburan berimpak syarikat,” katanya.
Beliau berkata VentureTECH pada masa ini mempunyai pelaburan dalam 15 syarikat di tiga industri berasaskan bio, industri pesat membangun dan industri mesra alam, dengan pelaburan bersih secara kolektif bernilai RM1.1 bilion.
Sementara itu, Ketua Eksekutif dan Pengarah Urusan CTT Dr Khairul Idzwan Baharin berkata syarikat itu mempunyai pelbagai perancangan untuk memanfaatkan teknologi kejuruteraan tisu, dan kerjasama dengan VentureTECH akan mendorong syarikat itu ke haluan yang betul.
Beliau berkata syarikat itu komited untuk mengembangkan perniagaan dan ekosistem semasa dan pada masa yang sama memberi tumpuan kepada matlamatnya untuk menyediakan penyelesaian bagi meningkatkan industri terbabit melalui teknologi kejuruteraan tisu.
“Kami bangga mendapat kepercayaan VentureTECH, dan keputusan mereka untuk melabur dalam bidang baharu dalam industri penjagaan kesihatan – kejuruteraan tisu dan ubatan regeneratif, menunjukkan keyakinan mereka terhadap keupayaan kami,” katanya.
Beliau berkata sejak penubuhannya pada 2010, CTT telah menyediakan penyelesaian perubatan berasaskan teknologi kejuruteraan tisu proprietarinya untuk merawat masalah seperti ulser kronik, masalah kulit dan luka terbakar yang teruk.
VentureTECH, anak syarikat milik penuh Kumpulan Industri-Kerajaan Bagi Teknologi Tinggi Malaysia (MIGHT), ialah syarikat pelaburan yang ditubuhkan untuk memantapkan pertumbuhan industri nilai tambah tinggi dan teknologi tinggi di Malaysia.
— BERNAMA
Oleh Zufazlin Baharuddin