Wanita mahu mendapatkan perintah mahkamah untuk meninggalkan Islam

Wanita mahu mendapatkan perintah mahkamah untuk meninggalkan Islam

Peguam berkata anak guamnya telah kehabisan semua jalan dalam sistem syariah untuk meninggalkan kepercayaan

KUALA LUMPUR – Seorang wanita berusia 32 tahun memfailkan saman sivil terhadap kerajaan persekutuan dan pihak berkuasa agama dalam usaha untuk meninggalkan Islam supaya dia boleh memeluk agama Konfusianisme dan Buddha.

Peguam Fahri Azzat, yang mewakili wanita itu, berkata kes itu akan menjadi ujian untuk mewujudkan kebebasan beragama bagi umat Islam di Malaysia, di mana murtad ditolak oleh kerajaan. Beliau berkata kes anak guamnya berbeza daripada percubaan sebelum ini untuk mendapatkan hak undang-undang untuk meninggalkan Islam, kerana dia telah membuat percubaan sebelumnya melalui sistem mahkamah syariah.

“Kes-kes sebelum ini mereka pergi ke mahkamah sivil dahulu. Dalam situasi kami, anak guam saya pergi ke mahkamah syariah dan mahkamah rayuan syariah juga,” kata Fahri. Dalam permohonannya untuk semakan kehakiman di mahkamah tinggi, wanita itu – yang dilahirkan oleh ibu bapa beragama Islam – berkata dia tidak pernah mengamalkan Islam, kerana kedua-dua ibu bapanya, yang bercerai, tidak mengamalkan agama itu.

Dia berkata ibu bapanya telah memberinya kebebasan untuk menentukan kepercayaannya sendiri, yang menurutnya dia temui dalam Konfusianisme dan Buddhisme yang melaluinya dia berharap untuk mencapai nirvana atau keadaan pencerahan.

Wanita itu berkata dalam afidavitnya bahawa dia secara rutin mengambil makanan dan minuman yang dianggap “haram” seperti daging babi dan minuman beralkohol.

Dia berkata dia pertama kali memfailkan permohonan keluar Islam di mahkamah syariah pada Ogos 2018. Mahkamah mengarahkannya menghadiri 12 sesi kaunseling akidah dari Januari hingga Jun tahun berikutnya, sementara menunggu perbicaraan.

Semasa perbicaraan, ibunya dan rakan karibnya mengemukakan bukti lisan tentang kepercayaan Buddhanya di hadapan mahkamah syariah, yang kemudiannya menolak permohonannya pada Julai 2020 dan mengarahkannya menghadiri sesi kaunseling agama selanjutnya.

Wanita itu berkata mahkamah syariah menolak kesnya atas alasan Perkara 11 perlembagaan persekutuan, yang memperuntukkan kebebasan beragama, tidak terpakai kepada orang Islam, dan kegagalannya untuk mematuhi prinsip Islam adalah soal “dosa dan pahala” atau dosa dan pahala dan tidak meniadakan imannya.

Fahri berkata permohonan anak guamnya berbeza dengan percubaan Lina Joy, yang kesnya membawa kepada keputusan penting pada 2007 oleh Mahkamah Persekutuan, yang menyatakan bahawa seseorang yang berniat untuk meninggalkan kepercayaan semasa mereka dan memeluk agama lain mesti berbuat demikian mengikut undang-undang sedia ada. .

Beliau berkata Lina Joy, yang cuba meninggalkan Islam secara rasmi supaya dia boleh memeluk agama Kristian, telah membawa kesnya terus ke mahkamah sivil dan bukannya terlebih dahulu melalui sistem syariah.

“Saya harap ini adalah kes yang membuktikan bahawa terdapat kebebasan beragama untuk orang Islam juga.”

Fahri berkata mahkamah tinggi dijadual memutuskan sama ada akan memberikan kebenaran bagi permohonan anak guamnya pada 27 April ini.

-Agensi

CATEGORIES
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)