Wartawan kekal sebagai pengarang berita dalam era AI

Wartawan kekal sebagai pengarang berita dalam era AI

KUALA LUMPUR,. Kepentingan kecerdasan buatan atau AI dalam bidang kewartawanan hari ini tidak dapat dinafikan terutama dalam membantu wartawan dalam penyelidikan dan pengumpulan maklumat.

Presiden Institut Akhbar Malaysia, Datuk Yong Soo Heong berkata walaupun keupayaan AI, ia tidak boleh menggantikan peranan wartawan, yang akhirnya membentuk laporan mereka berdasarkan maklumat daripada AI sambil mematuhi etika kewartawanan.

“Keupayaan untuk menulis atau menyampaikan berita adalah tugas teras kami sebagai wartawan; kita tidak boleh berpura-pura dan menggunakan AI untuk menipu bos kita.

“Setiap wartawan harus berbangga dengan kebolehan masing-masing. AI adalah alat untuk membantu produktiviti dan penyelidikan, tetapi dalam artikel akhir, mereka mesti menggunakan kemahiran mereka untuk mencipta karya mereka sendiri,” katanya kepada Bernama.

Yong, yang juga bekas Ketua Pegawai Eksekutif dan Ketua Pengarang Pertubuhan Berita Nasional Malaysia (Bernama), berkata pengamal media mesti bijak menggunakan AI tanpa mengabaikan etika kewartawanan, memastikan maklumat yang diberikan adalah berdasarkan sumber yang boleh dipercayai selaras dengan kod etika kewartawanan baharu yang dilancarkan pada Februari.

Beliau berkata walaupun AI memudahkan pengamal media, ia tidak boleh dipercayai 100 peratus dan seperti yang ditekankan dalam kod etika, wartawan harus mengutamakan meningkatkan kemahiran kewartawanan mereka secara berterusan.

Sementara itu, wartawan veteran G. Manimaran mencadangkan rangka kerja etika untuk penggunaan AI dibangunkan di kedua-dua organisasi media dan peringkat kebangsaan untuk menetapkan langkah-langkah untuk mengekalkan kualiti kewartawanan di negara ini.

Manimaran percaya ini selaras dengan kemajuan semasa dalam teknologi digital dan AI, yang memerlukan penubuhan rangka kerja etika sedemikian untuk manfaat semua pihak yang terlibat dalam dunia kewartawanan.

Beliau berkata rangka kerja itu harus merangkumi setiap proses dalam amalan kewartawanan, daripada mengumpul input, penghasilan cerita, penyuntingan dan pengedaran pelbagai produk kewartawanan merentasi platform berbeza hari ini.

“AI hanyalah kemajuan teknologi dan alat yang memudahkan proses kewartawanan tetapi nilai kewartawanan itu sendiri tidak boleh dikompromi,” katanya.

–Agensi

Berita penuh akan menyusul.

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)