Zambry adakan lawatan kerja luar ke The Hague, Belanda

Zambry adakan lawatan kerja luar ke The Hague, Belanda

PUTRAJAYA,. Menteri Luar Datuk Seri Zambry Abdul Kadir akan mengadakan lawatan kerja sulungnya ke The Hague, Belanda bermula hari ini hingga 20 Jun selaras dengan usaha berterusan Malaysia untuk mengukuhkan lagi hubungan dua hala dengan Belanda.

Dalam suatu kenyataan pada Isnin Zambry berkata, Belanda merupakan rakan dagangan yang penting buat Malaysia sejak hubungan diplomatik diwujudkan pada tahun 1957.

Belanda juga merupakan salah satu negara Kesatuan Eropah (EU) yang penting bagi Malaysia daripada segi perdagangan, pelaburan, pertanian, pelancongan, kebudayaan, dan banyak lagi.

Menurut kenyataan itu, Zambry dijadual mengadakan pertemuan dengan rakan sejawatannya, Wopke Hoekstra yang merupakan Timbalan Perdana Menteri Belanda merangkap Menteri Luar Negeri bagi membincangkan perkara mengenai hubungan dua hala kedua-dua negara.

“Saya juga akan mengadakan perjumpaan dengan beberapa pihak di sini dalam usaha meningkatkan kerjasama kedua-dua negara dalam pelbagai bidang termasuk perdagangan dan pendidikan.

“Lawatan kerja ini juga memberi peluang untuk saya menjelaskan mengenai dasar Kerajaan semasa di bawah kepimpinan baharu, terutamanya mengenai dasar luar dan pelaburan asing, serta meningkatkan peluang perniagaan dan pelaburan Malaysia.

“Diharap lawatan kerja ini dapat mengekalkan momentum dan mengeratkan lagi hubungan dua hala yang sedia terjalin antara Malaysia dan Belanda,” katanya.

— BERNAMA

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )