Zoo Negara perlu lebih banyak sumbangan daging, sayur dan buah – Pegawai Zoologi

Zoo Negara perlu lebih banyak sumbangan daging, sayur dan buah – Pegawai Zoologi

KUALA LUMPUR, 3 April  — Zoo Negara memerlukan lebih banyak sumbangan bahan mentah dalam bentuk daging, sayur-sayuran dan buah-buahan bagi menampung keperluan bekalan makanan di taman haiwan itu sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Pegawai Zoologinya Wan Noor Hayati Wan Ab Aziz  berkata ia berikutan makanan haiwan berkenaan sebelum ini diperoleh melalui hasil penjualan tiket masuk, sewaan tempat acara, tajaan syarikat dan sumbangan orang ramai.

“Makanan utama iaitu daging, sayur dan buah amat diperlukan dengan jumlah yang banyak untuk bekalan makanan haiwan jenis herbivor dan karnivor di zoo ini. Kami mengalu-alukan sumbangan pihak luar pada ketika ini,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui Bernama selepas menerima sumbangan daripada Tesco Malaysia dan Restoran Maruki Ramen melalui syarikat Kembara Kitchen di sini hari ini.

For further details, do contact the Public Relations & Marketing Department at +603-41083422/7/8 or email us at [email protected]

Orang ramai atau pihak luar yang ingin menyalurkan sumbangan berbentuk bahan mentah boleh terus e-mel ke [email protected] atau sumbangan wang tunai melalui  https://www.zoonegaramalaysia.my/adopt.html .

Terdahulu, Zoo Negara menerima sumbangan bahan mentah berupa ayam, ikan dan hati ayam dari Tesco Malaysia dan Restoran Maruki Ramen.

Pengasas bersama Kembara Kitchen Yilyn Chan berkata pihaknya akan membantu menghantar sumbangan bahan mentah dari dua syarikat berkenaan pada setiap hari Selasa dan Jumaat sepanjang tempoh PKP.

Sabtu lalu, Timbalan Presiden Zoo Negara Rosly Ahmat Lana berkata Zoo Negara terpaksa menggunakan tabung kecemasannya yang hanya mampu bertahan selama tiga bulan sahaja untuk meneruskan operasi.

Tabung kecemasan tersebut adalah peruntukan yang telah diwujudkan khusus oleh pihak pengurusan Persatuan Zoologi Malaysia (MSZ) untuk keadaan seperti di luar jangka ini.

— BERNAMA

Zoo Negara, Hulu Kelang, 68000 Ampang, Selangor Darul Ehsan, Malaysia

Untuk sebarang pertanyaan, sila hubungi: + 603-4108 3422/7/8 Faks: + 603-4107 53

CATEGORIES
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)