1MDB: “Saya tidak gila untuk minta bukti dokumen yang boleh merosakkan pembelaan saya” – Najib

1MDB: “Saya tidak gila untuk minta bukti dokumen yang boleh merosakkan pembelaan saya” – Najib

KUALA LUMPUR: Bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak memberitahu Mahkamah Tinggi bahawa dia tidak gila untuk meminta bukti dokumen yang boleh merosakkan pembelaannya dalam kes penyelewengan dana RM2. 3 bilion yang melibatkan 1Malaysia Development Berhad (1MDB) yang sedang dibicarakannya.

Sebagai saksi utama dalam pembelaannya, Najib membuat kenyataan yang merujuk kepada bukti yang diminta dari Mahkamah Eastern District New York melalui usaha mendapatkan sepina daripada Pengarah Urusan Goldman Sachs, Tim Leissner.

Leissner menjadi saksi utama dalam kes jenayah rasuah yang melibatkan bekas Ketua Perbankan Pelaburan Goldman Sachs di Malaysia, Roger Ng, yang juga bekas rakan kongsinya, di Mahkamah Persekutuan Brooklyn.

Melalui sepina itu, Najib meminta untuk mendapatkan maklumat dan dokumen yang berkaitan dengan pembelaannya.

Sepina yang terlibat memerlukan Leissner untuk menyediakan dokumen yang menunjukkan sebarang komunikasi antara dia (Leissner), seorang ahli perniagaan yang dicari, Low Taek Jho (Jho Low), atau orang lain yang terlibat dalam skandal 1MDB.

Selain itu, Najib juga minta untuk dapatkan rekod tentang usaha Leissner untuk mengesahkan sama ada Najib membenarkan Jho Low atau orang lain bertindak untuknya.

Najib yang menjawab soalan peguamnya, Wan Azwan Aiman Wan Fakhruddin, berkata dia tidak akan meminta dokumen dari luar negara jika bukti menunjukkan dia bersalah.

hipz.my

CATEGORIES
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )