Anwar yakin Gabenor BNM baharu mampu teruskan kebijakan monetari mampan, stabil

Anwar yakin Gabenor BNM baharu mampu teruskan kebijakan monetari mampan, stabil

KUALA LUMPUR,. Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim yakin pelantikan Gabenor Bank Negara Malaysia (BNM) yang baharu Datuk Shaik Abdul Rasheed Abdul Ghaffour mampu meneruskan kebijakan monetari yang mampan dan stabil.

Perdana Menteri turut menaruh sepenuh kepercayaan kepada Shaik Abdul Rasheed dalam mendepani tantangan semasa lantas mencipta lonjakan yang baharu buat negara tercinta.

Shaik Abdul Rasheed bakal mengambil alih jawatan Gabenor daripada Tan Sri Nor Shamsiah Mohd Yunus yang dijadual menamatkan khidmatnya pada 30 Jun ini.

“Hari ini, saya telah mengadakan pertemuan dengan Gabenor Bank Negara yang baharu Datuk Shaik Abdul Rasheed Abdul Ghaffour di pejabat.

“Saya menzahirkan rasa keyakinan yang tinggi kepada beliau dalam meneruskan kebijakan monetari yang mampan dan stabil, dan ia pastinya akan ditingkatkan agar kedudukan kewangan negara menjadi lebih baik, kukuh dan stabil,” katanya menerusi hantaran di laman Facebook semalam.

Anwar turut mengutuskan penghargaan kepada Nor Shamsiah atas jasa bakti beliau mengemudi BNM terutama ketika negara melalui saat-saat sukar dan getir sepanjang tempoh COVID-19 menyerang.

Sementara itu, menerusi hantaran berasingan di Facebook, Perdana Menteri memaklumkan beliau menerima kunjungan hormat daripada Mufti Wilayah Persekutuan Datuk Dr Luqman Abdullah di Perdana Putra petang tadi.
Anwar diberikan taklimat mengenai hal ehwal agama berkaitan pertanyaan dan pengurusan fatwa kepada masyarakat selain perkembangan serta penambahbaikan ilmu falak dan kemudahan balai cerap dalam negara.

“Saya juga diberi penerangan mengenai perancangan program sempena sambutan jubli emas pejabat mufti wilayah pada tahun depan,” katanya.

–BERNAMA

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus (0 )