MOTAC mempromosi makanan tempatan semasa Malaysia menjadi pengerusi ASEAN.

MOTAC mempromosi makanan tempatan semasa Malaysia menjadi pengerusi ASEAN.

KUALA LUMPUR: Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya (MOTAC) akan memperkenalkan makanan tradisional Malaysia semasa menjadi Pengerusi ASEAN 2025 untuk menggerakkan industri pelancongan negara.

Timbalan Menteri Khairul Firdaus Akbar Khan berkata makanan tempatan akan disediakan untuk tetamu dari luar negara di acara-acara ASEAN yang diadakan di seluruh negara.

“Para delegasi akan menikmati kelezatan makanan tradisional kita. ” Kita ingin mengangkat makanan tradisional kita setinggi mungkin.

“Saya yakin Malaysia tidak hanya siap sebagai Pengerusi ASEAN, tetapi juga akan memberikan pengalaman yang sangat hebat untuk mereka (delegasi) alami sendiri,” katanya semasa menutup perbahasan Rang Undang-Undang Perbekalan (Belanjawan) 2025 bagi MOTAC di Dewan Rakyat pada hari Isnin.

Dengan tema Kepengerusian ASEAN Malaysia 2025 “Keterangkuman dan Kemampanan”, beliau menyatakan bahawa MOTAC akan memastikan semua orang di Malaysia dapat merasai faedah daripada penganjuran tersebut.

Khairul Firdaus berkata bahawa 19,000 pelajar asing dijangka akan menyertai program Edu+ menjelang akhir tahun ini, dan pendapatan daripada pelancongan dijangka mencapai RM95 juta.

Dia berkata, program pembelajaran jangka pendek yang disertakan dengan pengalaman berkaitan pelancongan di universiti dan kolej tempatan akan dapat meningkatkan pelancongan pendidikan sempena kempen Tahun Melawat Malaysia 2026.

gerbangpost.com

CATEGORIES
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus (0 )