OIC sambut baik resolusi PBB perangi Islamofobia

OIC sambut baik resolusi PBB perangi Islamofobia

NEW DELHI: Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC) pada Selasa menyambut baik resolusi mengenai memerangi Islamofobia yang diterima pakai Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu baru-baru ini.

Perdana Menteri Pakistan Imran Khan berkata inisiatif itu diperlukan bagi memerangi diskriminasi dan keganasan terhadap umat Islam di beberapa negara.

“Ia adalah “resolusi penting”, katanya semasa berucap pada Mesyuarat Menteri-Menteri Luar OIC di Islamabad.

Resolusi yang ditaja secara bersama anggota OIC dan beberapa negara lain itu telah diterima pakai Perhimpunan Agung PBB, serta menetapkan 15 Mac sebagai Hari Antarabangsa untuk Memerangi Islamofobia.

Imran kesal pemimpin Islam tidak dapat bertindak balas secara berkesan terhadap tohmahan anti-Islam selepas serangan pengganas 2001 di Amerika Syarikat.

“Kita gagal menangkis naratif ini,” katanya.

Islam telah dimomokkan secara tidak adil menerusi gelombang Islamofobia, kata Imran.

“Buat pertama kalinya, Islamofobia diakui suatu realiti dan kita perlu lakukan sesuatu mengenainya,” katanya.
Sementara itu, Setiausaha Agung OIC Hissein Brahim Taha berkata beliau berharap resolusi PBB akan menggalakkan budaya toleransi dan keamanan.

“Kita perlu bekerjasama dengan anggota masyarakat antarabangsa bagi memerangi fenomena ini (Islamofobia),” katanya.
Bertemakan “Perkongsian demi Perpaduan, Keadilan dan Pembangunan” mesyuarat dua hari ini turut dihadiri perwakilan bukan ahli, termasuk Menteri Luar China Wang Yi dan Timbalan Perdana Menteri Thailand dan Menteri Luar Don Pramudwinai.

-BERNAMA

CATEGORIES
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )