
Jawatankuasa Penasihat pantau tugas pemimpin PAS dalam kerajaan
KUALA LUMPUR,. PAS akan melantik sebuah Jawatankuasa Penasihat berbentuk ‘Hisbah’ bagi memantau tugas dan menasihati pemimpin parti yang dilantik memegang jawatan tertentu dalam kerajaan.
Setiausaha Agung, Datuk Takiyuddin Hassan, berkata jawatankuasa itu akan memastikan mereka dapat menjalankan tugas dan tanggungjawab dengan jujur serta terbaik.
“Memandangkan Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang, turut berada dalam kerajaan, mungkin jawatankuasa itu akan dilantik dalam kalangan pimpinan Majlis Syura Ulama PAS.
“Sebelum ini, PAS mempunyai Jawatankuasa Penasihat Kerajaan Kelantan dan Terengganu yang dipengerusikan sendiri oleh Presiden PAS,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.
Kelmarin, Abdul Hadi yang juga bekas Naib Presiden Kesatuan Ulama Muslimin Sedunia, dilantik sebagai Duta Khas Perdana Menteri ke Asia Barat bertaraf menteri.
Ketika ini, tiga pemimpin PAS dilantik menjadi menteri penuh, manakala lima sebagai timbalan menteri dalam barisan Kabinet baharu Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, yang dibentuk pada 9 Mac lalu.
Dalam pada itu, Takiyuddin yang juga Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-undang) berkata, PAS amat berterima kasih dan menghargai kepercayaan Perdana Menteri melantik Abdul Hadi menyandang jawatan berkenaan.
Beliau berkata, pelantikan itu membolehkan Presiden PAS turut membantu kerajaan mengharmonikan lagi hubungan diplomatik dan antarabangsa, khususnya dengan negara Asia Barat.
“Presiden PAS sebagai Duta Khas tentu akan bekerjasama erat dengan Menteri Luar, Datuk Seri Hishammuddin Hussein, dan Wisma Putra,” katanya.
Beliau bagaimanapun menafikan pelantikan Abdul Hadi itu adalah usaha memujuk dan memenangi hati ahli PAS.
“PAS, terutama Presiden, tidak pernah meminta jawatan atau kedudukan dalam kerajaan, sebaliknya bersedia berkhidmat di mana juga demi menguatkan dan menjamin kestabilan kerajaan pimpinan Perdana Menteri,” katanya.