Pembuangan sisa punca air berbuih, ikan mati di Rawang – LUAS

KUALA LUMPUR,. Pembuangan sisa bahan glycerine oleh pihak tidak bertanggungjawab disyaki menjadi punca pencemaran di longkang besar berdekatan Masjid As-Salam, Bukit Sentosa, Rawang, Selangor.

Lembaga Urus Air Selangor (LUAS) dalam kenyataan berkata pada Ahad pihaknya menerima laporan daripada Pengurusan Air Selangor pada 7.30 malam mengenai pelepasan air berbuih dan ikan-ikan mati di lokasi 19.9 kilometer daripada Loji Pembersihan Air (LPA) terdekat iaitu LPA Rantau Panjang melalui Sungai Guntong itu.

“Siasatan oleh LUAS, Air Selangor dan Majlis Daerah Hulu Selangor mengesyaki ia berpunca daripada pembuangan sisa bahan glycerine ke lurang kumbahan pembentung awam Indah Water Konsortium Sdn Bhd (IWK) di kawasan perindustrian Kamunting Bukit Sentosa yang menyebabkan sisa air berbuih berwarna putih di kawasan longkang berhampiran sebelum memasuki Sungai Guntong,” menurut kenyataan itu.

Menurut LUAS, pihak IWK telah diarah membuat kerja-kerja pembersihan pada lurang kumbahan terlibat dengan kadar segera.

Pensampelan turut dilakukan oleh LUAS dan Air Selangor di beberapa lokasi pencemaran dan sehingga pukul 10 pagi tadi, pencemaran di Loji Sungai Selangor SSP 1, 2, 3 dan Rantau Panjang dapat dielakkan.

Pada 21 Dis lepas, Loji Rawatan Air (LRA) Sungai Semenyih terpaksa dihenti tugas sepenuhnya ekoran insiden pencemaran bau di Sungai Semenyih, berpunca daripada perbuatan tidak bertanggungjawab pihak tertentu membuang bahan sisa buangan haram di lurang pembetungan sekitar loji milik IWK.

Susulan penutupan itu, bekalan air kepada 366 kawasan dengan akaun pengguna sebanyak 328,957 di Wilayah Petaling, Hulu Langat, Kuala Langat dan Sepang telah terjejas.

— BERNAMA

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus (0 )