Polisi baharu perumahan Johor bantu mudahkan pemaju, pembeli

Polisi baharu perumahan Johor bantu mudahkan pemaju, pembeli

KULAI,. Rejuvenasi Perumahan Johor atau polisi baharu perumahan Johor yang dilancarkan kerajaan negeri Johor semalam merupakan inisiatif kerajaan negeri untuk menggalakkan pembinaan Rumah Mampu Milik Johor (RMMJ) oleh pemaju perumahan di negeri ini.

Pengerusi Jawatankuasa Perumahan dan Kerajaan Tempatan negeri Datuk Mohd Jafni Md Shukor berkata pembaharuan polisi itu merupakan inisiatif penyampaian perkhidmatan atau manfaat segera antara pemaju dan juga pembeli.
Advertisement

Beliau berkata menerusi polisi baharu perumahan Johor kerajaan negeri menyasarkan 21,000 unit RMMJ dengan harga yang ditetapkan RM150,000, RM80,000 dan RM42,000.

“Pelancaran rejuvenasi atau transform rumah negeri Johor merupakan antara perkara penting yang di buat kerajaan yang asasnya untuk meningkatkan jumlah pembinaan rumah mampu milik Johor dan harga yang ditetapkan adalah RM150,000, RM80,000 dan RM42,000.

“Setakat tahun ini, kami sudah sasarkan 2,400 unit dan sudah dapat bangunkan melebihi sasaran,” kata beliau kepada pemberita selepas Majlis Prapelancaran Polisi Baru Perumahan Negeri Johor yang dirasmikan Menteri Besar Johor Datuk Onn Hafiz Ghazi di IOI Galleria, Bandar Putra, di sini, semalam.

Selain itu, Mohd Jafni berkata antara pembaharuan baharu termasuk pengurangan dokumen bagi permohonan Projek Perumahan Rakyat (PPR) dan RMMJ.

Sebelum ini katanya, untuk permohonan PPR, mereka yang memohon perlu menyediakan 23 dokumen tetapi kini cuma enam dokumen sementara untuk RMMJ, mereka cuma perlu menyediakan lima dokumen yang sebelum ini sehingga 17 dokumen.

Ia sekali gus mengurangkan kos permohonan yang sebelum ini menelan sehingga RM300 ke RM500 untuk setiap permohonan, tetapi sekarang tiada kos kerana semua urusan boleh dibuat dalam talian.

“Bagi permohonan insentif baucer RM1,000 pula, jika dulu rakyat perlu menyediakan enam dokumen tetapi sekarang hanya dua dokumen sahaja diperlukan dan bayaran akan terus dikreditkan dalam tempoh kurang dua minggu,” kata beliau.

“Bagi pemaju pula, dulu tempoh permohonan lot bumiputera mengambil masa selama 180 hari, sekarang hanya tujuh hari sahaja dan pengeluaran surat tawaran bumiputera yang dulunya mengambil masa 60 hari, tetapi sekarang hanya mengambil masa sehari sahaja,” katanya.

Selain itu, Mohd Jafni juga berkata isu pembiayaan dan pinjaman bank yang sukar oleh golongan rakyat yang terhimpit juga dibantu dengan jalinan kerjasama institusi kewangan antara pihak Perbadanan Kemajuan Perumahan Negeri Johor (PKPJ bersama Syarikat Jalinan Kredit Perumahan (SJKP) serta Bank Simpanan Nasional, Bank Muamalat dan Bank Rakyat.

— BERNAMA

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)