Wartawan kecam polis Minnesota

MINNESOTA: Beberapa wartawan menyatakan kelmarin bahawa pihak polis tersilap menghalang tugas-tugas mereka ketika membuat liputan mengenai bantahan di Brooklyn Center, Minnesota, subbandar Minneapolis tentang kematian Daunte Wright, pemuda kulit hitam yang dibunuh anggota polis wanita kulit putih.

Protes pada malam Jumaat muncul hanya beberapa jam selepas seorang mahkamah persekutuan mengemukakan arahan menahan pihak polis daripada mengambil tindakan, yang menyatakan dengan jelas hak wartawan untuk melaporkan tanpa sebarang gangguan.

Ketika malam bantahan keenam berturut-turut sejak Wright telah dibunuh ketika apa yang seharusnya menjadi penahanan trafik rutin, hampir 500 orang telah berkumpul di depan pagar yang diiktar dengan rantai mengelilingi balai polis di Brooklyn Center, kira-kira 12 kilometer ke utara Minneapolis.

Pihak polis dengan menggunakan alat pembesar suara mengarahkan kumpulan penunjuk perasaan agar bersurai sejurus sebelum satu perintah berkurung bermula jam 10 malam Jumaat lepas.

Mereka kemudian mengerahkan beberapa anggota polis antirusuhan.

Ketegangan meningkat di Minneapolis pada hujung minggu lalu dengan perdebatan penutup dijangkakan hari ini dalam perbicaraan yang ditontoni rapat terhadap Derek Chauvin, bekas anggota polis kulit putih yang dituduh membunuh lelaki kulit hitam George Floyd, di bandar itu pada tahun lepas.

Pihak polis telah mengepung penunjuk perasaan kemudian menggunakan penyembur lada terhadap beberapa anggota media yang telah memperkenalkan diri dengan jelas, menurut wartawan.

Wartawan tersebut dilarang untuk terus berada dalam kawasan tahanan yang disediakan polis bagi mendokumentasikan apa yang kemudiannya menyebabkan sekurang-kurangnya 100 tangkapan.

Namun mereka ditugaskan untuk membiarkan anggota polis mengambil gambar mereka dan dokumen pengenalan diri mereka.

Pada Sabtu lepas, Peronda Negeri Minnesota menyatakan dalam satu kenyataan bahawa ia akan terus menghormati hak bagi media untuk membuat liputan tentang aktiviti protes dan tidak lagi mengambil gambar wartawan atau surat akuan mereka.

Ia turut menyatakan ia akan memberikan panduan terhadap pihak penguatkuasaan undang-undang yang menggariskan tindakan terhadap wartawan yang telah dilarang, seperti penyebaran dan penahanan, seperti yang dinyatakan dalam arahan penahanan.

Sikap pihak polis pada malam Jumaat muncul meskipun arahan penahanan sementara yang ditandatangani Hakim Daerah AS Wilhelmina Wright terhadap polis Minnesota selepas satu aduan yang difailkan beberapa wartawan dan sebuah kesatuan mewakili mereka.

Arahan itu menyatakan pihak polis tidak dibenarkan menahan, mengancam untuk menangkap, atau menggunakan kekerasan fizikal terhadap mana-mana orang yang diketahui sebagai wartawan, melainkan mereka mempercayai orang tersebut telah melakukan satu jenayah.

“Orang sebegini tidak seharusnya perlu bersurai berikutan pelaksanaan arahan bagi meleraikan, dan orang sebegitu tidak seharusnya menjadi subjek kepada tangkapan kerana tidak bersurai,” jelasnya.

Arahan juga mengharamkan menyasarkan wartawan dengan bom tangan bunga api, roket yang tidak berbahaya, belantan pencegah rusuhan dan bahan–bahan kimia termasuk semburan lada.

Pihak polis turut dilarang merampas peralatan wartawan.

Kumpulan penyokong US Press Freedom Tracker menyatakan sekurang-kurangnya tujuh wartawan telah dilaporkan diserang atau disasarkan oleh pihak penguat kuasa undang-undang, malah tiga wartawan ditangkap atau ditahan sementara membuat liputan dalam tunjuk perasaan Brooklyn Center sebelum itu.

Kimberly Potter, 26, seorang polis, telah ditangkap pada Rabu lepas atas tuduhan membunuh tanpa niat tahap kedua dalam kejadian kematian akibat tembakan Daunte Wright yang baharu berusia 20 tahun.

Dia menyatakan dia tersilap melepaskan tembakan dengan pistol Glock 9mmnya kerana menyangkakan ia adalah senjata taser.

Potter telah meletak jawatan dan berdepan hukuman penjara sehingga 10 tahun sekiranya disabitkan bersalah.

— Agensi

CATEGORIES
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )